Мед Атлант

Сонячний удар: як запобігти та яку допомогу надати

Влітку існує ймовірність отримати сонячний удар. Які його симптоми та яким чином надавати допомогу, якщо він трапився, Суспільному Карпати розповіла сімейна лікарка КНП “Надвірнянська центральна районна лікарня” Оксана Зінько.

За її словами, сонячний удар — це такий стан, що виникає внаслідок сильного перегріву голови прямими сонячними променями. Найчастіше його можна отримати у безвітряну погоду, при високій вологості повітря.

Здебільшого з діагонозом “сонячний удар” люди звертаються в лікарню влітку, цьому сприяє підвищена температура повітря. Загальні рекомендації полягають у тому, щоб утримуватись від засмагання з 11:00 до 16:00 — це найнебезпечніші години.

“Розрізняють три стани сонячного удару: легкого ступеня, середнього та важкого. Легка — це головна біль, нудота, прискорене серцебиття, дихання, — пояснює Оксана Зінько. — Вже при середній важкості виникає блювота, ризик знепритомніти. А ось вже важкий ступінь є дуже небезпечним, оскільки людина може періодично втрачати свідомість, може навіть впасти в кому, можуть бути судоми, а також галюцинації. У важкій формі цього стану, зустрічаються летальні випадки, які складають 30 %”.

Якщо виникли такі симптоми, лікарка радить перевести потерпілого у затінок або прохолодне приміщення, покласти на спину, розстібнути гудзики і пасок, щоб легше дихалось. “Якщо у людини спостерігається блювота, тоді обов’язково перевернути її на бік і прикладати холодні компреси, змочені холодною водою. Деякі фахівці рекомендують ставити їх потерпілому від сонячного удару на голову та шию” — говорить Оксана Зінько. Також необхідно давати людині багато пити. Це має бути прохолодна вода, бажано — негазована. Можна також використовувати трохи підсолену. Крім того, потрібно викликати швидку.

Профілактика сонячного удару, розповідає Оксана Зінько, полягає в тому, щоб уникати тривалого перебування на сонці, носити легкий світлий одяг з натуральних матеріалів, носити головні убори, дотримуватись питного режиму (не менше двох літрів води на день). Потрібно відмовитись від вживання алкоголю, нанесення косметики на обличчя, адже вона може закупорювати пори шкіри обличчя, не перебувати на сонці на порожній або повний шлунок, відмовитись від надмірної фізичної праці, тобто від занять спортом, приймати прохолодний душ.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...