Мед Атлант

Усі в інстаграм, або Чи є продаж через цю соцмережу панацеєю для бізнесу

В останні роки популярність мережі «Інстаграм» лише зростає, блогери заробляють мільйони, кількість успішних бізнес-кейсів збільшується. Відповідно кожен бізнесмен задумується, чому він ще не там і чому не заробив всіх своїх мільйонів.

Почну з того, що інстаграм таки дає можливість здійснювати успішні продажі, виходити на нові ринки, знаходити нових клієнтів. Проте потрібно розуміти, що це лише один з можливих каналів взаємодії із клієнтом чи майданчик для продажу. Ідеалізують цю мережу, бо численні школи з СММ переконують, що бізнесу просто необхідно там бути. Проте це рішення має прийняти для себе кожен підприємець, опираючись на обґрунтовані цифри та потреби своєї справи.

Інстаграм – далеко не безкоштовний ресурс. Ця мережа дуже комерціалізована. Навіть якщо сторінка бізнесу повністю готова продавати, щоб знайти свого споживача, потрібно вкладати кошти в офіційну рекламу мережі (таргетинг) або оплачувати послуги блогерам. Тут витрати можуть бути різними. Потрібно постійно тестити різні платні форми комунікації, щоб визначити, що дійсно працює і куди вкладати кошти на постійній основі (таргетинг, блогери).

Та для того, щоб сторінка продавала, її потрібно підготувати. Прописати стратегію, зробити якісні фото, написати текст. В інстаграмі дуже важлививою є візуальна складова. Светрик, розстелений на столику, ніхто вже не купить (дорого). Щоб його продати, в нього потрібно одягти красиву дівчину у повній «бойовій» готовності (макіяж, зачіска, манікюр, аксесуари), зробити професійні фото, створивши відповідну атмосферу. Тобто для підготовки контенту також потрібні витрати. Написання текстів, вичитування – теж оплачувана робота. І дуже важливо – продавець, який відповідатиме клієнтам у дірект протягом перших 15 хвилин, інакше вони підуть до іншого магазину.

Якщо створити привабливу сторінку, підібрати кваліфікованих продавців, вкласти кошти, реалізація через інстаграм матиме сенс. Навіть більше скажу, цей канал продажу буде прибутковим, бо зараз не всі бізнеси заморочуються над вищеперерахованим. Якщо пошукати в інстаграмі продавців якогось певного товару, то зі 100 пропозицій буде 5-10 дійсно якісно і продумано представлених. А це невелика конкуренція.
Тому рекомендую знайти найкращих у своїй сфері, подивитися, як вони працюють, пройти за маршрутом їхніх клієнтів. Розробити свою унікальну пропозицію, торгову марку, визначити ціну і почати підкорювати інстаграм.

Не інстаграмом єдиним

Єдиний канал продажу своєї продукції чи послуг через цю мережу доцільно мати інтернет-магазинам або бізнесам, які тільки виходять на ринок і можуть покрити витрати лише для одного каналу взаємодії з покупцями.
Всім іншим я таки рекомендую не забувати і про традиційні моделі комунікації та продажу. Адже не всі 100% ваших потенційних клієнтів є користувачами інстаграму. На жаль, статистики точної не можу навести, але за власними спостереженнями скажу, що частина платоспроможної аудиторії (підприємці, керівники і працівники держустанов), яка за останні 5 років активно освоїла фейсбук, ще зовсім не дійшла до інстаграма. І якщо ваші товари потенційно мали би продаватися цим людям, то через мережу «Інстаграм» вони не мають шансів дізнатися про вас. Моє власне опитування серед високооплачуваних працівників нашої компанії (юристи, бухгалтери, менеджери з продажу, інженери, керівники підрозділів) показало, що серед 45 осіб активними користувачами соцмереж є не більше як 10! Тому, обмежуючи свою роботу виключно однією мережею, ви автоматично звужуєте коло своїх потенційних покупців.
Особам, які розкручують особистий бренд на місцевому рівні (бізнесмени, журналісти, психологи, співаки, політики, громадські діячі тощо), також не варто зациклюватись виключно на інстаграмі. У свою комунікацію зі споживачем варто включити фейсбук, новинні сайти, радіо, телебачення, друковані журнали та газети. Ці традиційні канали дають ширше охоплення аудиторії та високий рівень довіри до особистості.

Хто має вести інстаграм в компанії?

Рекомендую взяти в штат власного смм-менеджера, який буде в темі бізнесу, знатиме споживача, який зможе гнучко реагувати на будь-які зміни. Важливо, щоб він був маркетологом, а не просто пройшов тижневі курси. Робота такого працівника обійдеться дешевше для фірми і буде результативнішою. Звертатись до послуг СММ-агентств може бути доцільно, якщо ваш проєкт короткотерміновий, якщо сторінка націлена на створення іміджу та репутації компанії, але не на щоденний продаж. З власного досвіду скажу, що в нашому регіоні важко знайти СММ-компанію, яка за ваші гроші зробить вам якісну та ефективну роботу. Адже для бізнесу потрібний результат з продажу, а не просто красиві котики на сторінці.


Також часто трапляються фірми, в яких всі займаються веденням сторінки. Це погано, бо де сім няньок – всім відомо, що з дитиною. За веденням сторінки має бути закріплена одна відповідальна особа. Всі інші можуть вносити пропозиції, генерувати ідеї, обговорювати.
Йдучи в інстаграм за продажами, потрібно розуміти, що тільки реальні люди будуть приносити доходи фірмі. Інший бік популярності мережі полягає в тому, що є багато осіб, які заробляють на наївності та неосвіченості користувачів. Накручування штучних підписників (ботів), чати активності, масфоловінг, GIVEAWAY – це не працює на бізнес. Це гроші на вітер. Це один з методів прихованого шахрайства. До речі, сам інстаграм намагається з цим боротися, адже заробляє не він, а незрозуміло хто, ще й обходячи оподаткування. Великі блоги перестали робити такі розіграші на своїх сторінках, а створюють додаткові, бо мережа може заблокувати або ж зовсім видалити сторінку. Були і такі випадки.
Інстаграм створений на основі штучного інтелекту, в нього прописані спеціальні алгоритми, які постійно здійснюють вимірювання статистики сторінки. І саме це важливо, а не штучно нагнані неіснуючі підписники.

Основні показники

Тижневе охоплення профілю – кількість унікальних акаунтів, які побачили публікацію впродовж тижня. Цей показник враховує охоплення постів та сторіс. Бажано, щоб охоплення було від 60% аудиторії.
Як рахувати?
(тижневе охоплення)/ (кількість підписників) * 100%
Покази – скільки разів бачили ваш контент. Що більше публікацій, то більший буде цей показник. Тому він не є ключовим. Це потрібно розуміти при замовленні реклами у блогера.
Охоплення публікації – кількість унікальних користувачів, які її побачили. Оптимальний показник 20-25%.

Як рахувати?
(охоплення посту)/(кількість підписників)*100%.

За кількістю лайків, коментарів, збережень, репостів розраховується рівень залучення.

Як рахувати?
[(лайки)+(коментарі)+(збереження)+(репости)]/ (кількість підписників) *100%

Норма для комерційних акаунтів:
– до 1000 підписників ~ 5%
– від 1000 до 15000 ~ 2-3%
– більше як 15000 ~ 1-2%

Норма для експертних акаунтів:
– до 1000 підписників ~ 8-10%
– від 1000 до 50000 ~ 5-7%
– більше як 50000 ~ 3-5%

Норма для особистих акаунтів (блогерів):
– до 1000 підписників ~15%
– від 1000 до 10000 ~ 10-12%
– більше як 10000 ~ 5-7%

Власне, коли показники сторінки негативні, коли йде масова відписка після розіграшів, інстаграм сприймає це так, що сторінка не цікава користувачам мережі. І починає додатково зменшувати охоплення. Тобто все менше користувачів бачать публікації стрінки. Саме так зчитуються показники акаунта, і ніхто не дивиться на якість контенту. Різного роду накручування лайків, збільшення кількості ботів на сторінці приводять тільки до погіршення статистики.

ВИСНОВКИ
Інстаграм – один з каналів просування і продажів, а не єдиний.
Продавати через інстаграм можна, якщо там є цільова аудиторія.
Інстаграм дає можливість виходити за географічні межі ринку.
Інстаграм підтримує чесні правила гри.
Для отримання прибутків потрібно вкладати кошти в контент та легальні способи реклами.
Інстаграм – хороший майданчик з відносно низькою конкуренцією.
Інстаграм вимагає певних знань та досвіду.

 

Автор: Оксана Мельник

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 34

Усі статті журналу МІСТО читайте тут

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...