Мед Атлант

Тріщини, грибок і мокрі стіни: житло франківців затоплює через несправну дощову каналізацію

Квартиру франківки Валентини Середюк затопило після зливи, що пройшла 2 липня. Усе — через старий дах і несправну дощову каналізацію.

Жінка разом із чотирма дітьми живе на дев’ятому поверсі на вулиці Бандери. Вона розповіла Суспільному, що ремонти у квартирі доводиться робити за свої гроші.

Ось так виглядав дах багатоповерхівки після грози минулої п’ятниці.

Тріщини, грибок і мокрі стіни: житло франківців затоплює через несправну дощову каналізацію

Кадри відзняв мешканець будинку на вулиці Бандери, 62/2 Олександр Заславський. Дощова вода затримується на даху будинку, стікає уздовж стін і сходовою кліткою до під’їзду та квартир.

А це вже — нинішні світлини. Мокрі стіни та підлога, пошкоджена штукатурка, тріщини і плями уздовж стін – такі наслідки підтоплення.

Тріщини, грибок і мокрі стіни: житло франківців затоплює через несправну дощову каналізацію

Про це розповідає мешканка будинку Валентина Середюк. Говорить, що у квартирі постійно грибок, а через воду можуть замкнутися електропроводи. Тому, каже, в коридорах під’їзду та квартири світло не вмикає. Із такою ситуацією доводиться жити роками. А за останні тижні підтоплює вдруге.

“Тільки увечері, приблизно о 22-й, аварійна приїхала. І вони таки змогли пробити цю трубу. Але воно дуже довго, аж до ранку, скапувало, скапувало, скапувало. Там стіни обвалився шматок, тут у мене все обвалюється, там відвалюється”, — показує жінка.

Валентина Середюк розповіла, що постійно доводиться робити ремонти у квартирі. Окрім того, за власні гроші ремонтували дах і дощову каналізацію: “Ми вже просто змучені. В мене четверо дітей, я їх виховую сама. Ну як я можу постійно робити ці ремонти”.

Тріщини, грибок і мокрі стіни: житло франківців затоплює через несправну дощову каналізацію

Будинок обслуговує балансоутримувач – КП “Комфортний дім”. За словами директора підприємства Василя Скиданчука, причиною цього підтоплення є стара засмічена дощова каналізація. Керівник каже, що комунальники вже її прочистили. Далі планують повністю замінити.

“Проводимо закупівлю матеріалу, відповідно — це трошки в часі, на жаль. Такі процедури. Буде замінено на пластикову трубу з ревізіями, з хорошим доступом, щоб було легко, комфортно обслуговувати дану мережу”, — розповідає Скиданчук.

Директор КП "Комфортний дім" Василь Скиданчук

Зі слів директора, така проблема поширена у Франківську. Каже, стається це через те, що люди ходять на дах будівлі і засмічують мережі: “Треба стежити за горищем, стежити за закриттям входу на горище. Ми проводимо огляди таких входів як підвалу, так і на горище, закриваємо. Але, на превеликий жаль, ми не можемо заборонити мешканцям зірвати колодку і вийти на покрівлю. Це їхнє майно”.

Що потрібно робити мешканцям, аби отримати компенсації за пошкоджене майно, розповідає юрист Олексій Сливінський.

  • Якщо будинок на момент підтоплення перебував на балансі комунального підприємства, то це — його відповідальність як балансоутримувача. Але тут є певні нюанси.
  • Якщо після підтоплення у присутності представника КП складали акт, у якому зафіксували дату такого підтоплення, то на його підставі можна звернутися в підприємство про відшкодування завданих підтопленням збитків. У випадку відмови необхідно звертатися до суду.
  • Окрім того, у випадку виникнення питань зі сторони КП щодо вартості відшкодування чи у випадку звернення до суду, також необхідно буде провести експертизу для встановлення причин такого підтоплення та вартості завданих збитків.

Мешканка багатоповерхівки Валентина Середюк каже, якщо проблему не вирішать і її квартиру знову затоплюватиме, буде звертатися до суду.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...