Мед Атлант

#ХрамиТвогоМіста: Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Новозбудований храм, що освятили у 2010 році, в народі називають університетською церквою.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці – осередок молодіжного духовного життя Івано-Франківська. Які спільноти зосереджені на парафії та чому храм користується популярністю у студентів, розповів сотрудник – отець Віталій Сенько, повідомляють на сторінці Архієпархії УГКЦ.

Як народилася парафія?

Історія парафії Різдва Пресвятої Богородиці, що по вул. Чорновола, 63 а, бере початок у першій половині XX століття, коли на терени Галичини з місійною діяльністю прибули Отці-Редемптористи. На цьому місці, де зараз храм, був монастир Редемптористів – другий осередок в Україні. Певний період часу ігуменом цього монастиря був Блаженний Василій Величковський, мощі якого знаходяться в храмі. Парафія була величезною, адже перед війною братство поширилось по всій Галичині, і налічувало біля 150 тис. осіб.

Заглядаючи в історію, можемо побачити, що Отці-Редемпрористи мали культ почитання ікони Божої Матері Неустанної Помочі. Ікона досі знаходиться у храмі та перед неї щонеділі моляться діти. Старші мешканці цих районів пригадують, як на цьому місці служили отці-редемптористи, адже були ще дітьми. Їм надзвичайно приємно бачити, що тут побудували саме храм.

Подальша історія завжди буде відлунням того, що це місце – святе. За часів Радянщини, тодішня влада використовувала монастир у своїх цілях, а потім знищила його, реліквії вивезли. Як тільки наша Церква отримала свободу, багато релігійних осередків почали відроджуватися, подібно і ця парафія.

Вже у 2001 році для початку діяльності парафії на подвір’ї було встановлено та облаштовано під каплицю невеличкий металевий вагончик, у якому відправлялась Божественна Літургія. Завдяки цим першим крокам люди згуртувалися та розпочали пошук коштів на будівництво. Досі є ще кілька парафіян, які були очевидцями та підписувалися в акті заснування парафії. У 2008 році храм був збудований, а через 2 роки, на свято Різдва Пресвятої Богородиці, 21 вересня відбулося урочисте посвячення Храму.

Осередок розвитку християнства серед молоді

Парафії ще дали ім’я університетської церквою, адже там часто згуртовується студентська християнська молодь. Отець називає молодих активних парафіян механізмом, який рухає життя на парафії. Оскільки молодь займається організацією парафіяльних відпочинків, реколекцій, нічних чувань, благодійних ярмарків. З молоддю відбувається відвідування парафіян старшого віку чи потребуючих.

Попри отців, які є мегапотужною силою Божою, є молодіжна спільнота, яка функціонує з 2014 року. Вона була маленькою, але з часом розвинулася. Основною їх діяльністю є читання Святого Письма. Щовівторка, спільно з священником учасники вивчають Біблію за методом Lectio Divina. Отець переконаний, що сьогодні Церква має показати, що молоді християни можуть рухатися в ногу зі світом, при цьому не переступаючи жодної заповіді Божої.

Служіння та спільнотове життя

На парафії діє декілька молитовних спільнот – дорослих та дитячих: «Матері в молитві», «Апостольство молитви до Найсвятішого Серця Ісусового», «Скеля нашого спасіння», а також громадська організація «Рух за життя».

Спільнота є великою молитовною підтримкою для усіх парафіян. Молитовні групи живуть молитвою, допомагаючи іншим.

Парафія займається катехизаціяєю у недільній школа для дітей різного віку – від дошкільнят до підлітків. Окрім того, на парафії щонеділі служиться окрема дитяча Літургія в нижньому храмі, перед іконою Божої Матері Неустанної Помочі. Дитяче Богослужіння відбувається одночасно з Літургією у верхньому храмі, об 11 годині. Найменші парафіяни співають, прислуговують, слухають інтерактивну проповідь у вигляді діалогу. Дуже важливо в церкві бачити своїх парафіян, приділити час усім та кожному.

Особливістю передшлюбної катехизації на парафії є підтримка зв’язку з молодими. Бували випадки, коли душпастирі допомагали розв’язувати певні непорозуміння в молодому подружжі, надаючи свою духовну підтримку. Після наук отці організовують зустрічі вже подружніх пар, які діляться досвідом.

Кожного місяця, 13 числа, в храмі проводять молитви за алкозалежних. На парафії є книга тверезості, в якій з усієї Івано-Франківської області найбільше записів.

Що стосується благодійності, кожних 2 тижні відбувається збір коштів на лікування або якісь суттєві потреби парафіян.

Священниче служіння

На парафії Різдва Пресвятої Богородиці душпастирює 12 священнослужителів: парох отець Михайло Клапків та 11 сотрудників. Двоє отців, що виконують душпастирську працю парафіяльного життя, постійно перебувають в храмі. Інші священнослужителі задіяні в праці Архієпархіального управління, а на парафії мають обов’язки служіння Літургійного життя. Також на парафії, на постійній основі трудяться сестри-служебниці, які допомагають у комунікації з вірними.

Особливі реліквії

Ікона Матері Божої Неустанної Помочі є дуже цінною, адже являється особливим відблиском праці Отців-Редемптористів і є частинкою історії.

Також в храмі знаходяться мощі Блаженного Василія Величковського та Святого Йосафата Кунцевича. А також мощі українських блаженних згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії – блаженної Йосафати Гордашевської та Тарсикії Мацьків. На їх свята або нічні чування мощі виставляють для привселюдного почитання.

Богослужіння у святкові дні та неділі служиться три Літургії:

о 8:00 – вечірня, о 9:00 – Літургія, об 11:00 – Літургія у верхньому та нижньому храмах, о 18:00 – Літургія.

У будні – о 8:00 та 18:00.

Адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 64 А

сайт парафії: www.cerkva-ugcc.if.ua

е-mail: [email protected]

тел.: (0342) 75-02-02; (096) 61-19-515

Парох о. Михайло Клапків

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...