Мед Атлант

У Франківську прооперували пацієнтку з великою пухлиною гіпофізу в основі черепа

У Франківську у пацієнтки виявили велику пухлину гіпофізу в основі черепа.

За операцію взялися нейрохірурги. Після годинної підготовки, підключення датчиків, навігаційного моніторингу та іншого технічного оснащення, лікарі отримали доступ до пухлини.
Раніше ми видаляли такі пухлини під мікроскопом. Сьогодні робимо це під ендоскопом, що вже давно є звичною практикою закордоном, – розповідає завідувач відділення нейрохірургії Андрій Мартин. – Якщо пухлина невелика, то ведемо спостереження. Проте великі пухлини забираємо і звільняємо пацієнта від страждань. Здебільшого такі пухлини проявляються порушенням зору або гормональними змінами.
В Україні нейроендоскопія лише розвивається, проте в обласній клінічній лікарні такі операції роблять десятий рік поспіль.
Щоби врятувати життя людини потрібне відповідне обладнання, – акцентує Андрій Мартин. – Приміром, завдяки навігаційній системі ми маємо можливість бачити ситуацію з патологією всеохопно, як у 3D форматі. Можемо співставити результати попередніх обстежень із ситуацією безпосередньо під час операції, бачимо з якого боку краще підступитися до пухлини.
Операція тривала три години. Лікарі відділення кажуть, що пройшла успішно і вже через тиждень пацієнтку планують виписати.
 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...