Мед Атлант

Коктейль вакцин проти COVID-19. Навіщо їх комбінувати та як це зробити в Україні

Більшість європейських країн вже дозволили комбінувати вакцини проти COVID-19. В Україні також вирішили змішувати деякі вакцини проти коронавірусу: отримавши перше щеплення одним видом вакцини, друге можна зробити іншим. “Громадське” пояснило, навіщо комбінувати вакцини, чи впливає це на організм та за яких умов їх можна змішувати в Україні.

Чому почали комбінувати вакцини проти COVID-19?

Коли з’явилася інформація про можливі рідкісні випадки тромбозів після введення векторної вакцини, деякі країни на період розслідування припинили щеплювати AstraZeneca, натомість дозволили робити другу дозу мРНК вакциною (Pfizer, Moderna), пояснює головний державний санлікар України Ігор Кузін. Тоді почали досліджувати, як таке поєднання впливає на імуногенність (імунну відповідь організму). Виявилося, що вона зростає.

Крім того, деякі країни розглядали можливість комбінувати вакцини після того, як виникли проблеми з поставками другої дози певної вакцини. Така ситуація була і в Україні, коли Індія припинила постачати CoviShield.

Як змішування вакцин може вплинути на організм?

На думку науковців, найімовірніше, це безпечно та ефективно, але вони все ще збирають дані. Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) поки не може рекомендувати використання різних видів вакцин проти коронавірусу для першої та другої доз щеплення. Там відзначають, що проміжні результати досліджень в Іспанії, Німеччині та Британії показують хорошу імунну відповідь організму та безпечність. Однак все ж чекають більше даних найближчим часом.

За словами Кузіна, з точки зору імунології таке поєднання вакцин навряд чи негативно вплине на організм людини, а комбінування вакцин AstraZeneca-Pfizer взагалі підвищує ефективність вакцинації. А втім, вона не настільки значуща, щоб застосовувати це на рівні загальносвітової практики, каже головний санлікар.

«Теоретично від комбінування вакцин нічого страшного бути не повинно, — розповідає hromadske біофізик Семен Єсилевський. — Якщо після будь-якої вакцини або інактивованої (наприклад, CoronaVac), або векторної (AstraZeneca) вводити мРНК вакцину (Pfizer, Moderna), то взагалі не має бути жодних негативних реакцій. Однак потрібно більше досліджень».

Які вакцини дозволили змішувати в Україні та за яких умов?

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) проаналізувала дослідження з приводу комбінування вакцин і рекомендувала Міністерству охорони здоров’я дозволити змішувати мРНК вакцини (Pfizer і Moderna) та вводити Pfizer після першої дози AstraZeneca, якщо є дефіцит певної вакцини або людина отримала тяжку алергію після першої дози.

«Якщо пацієнт вакцинований за кордоном мРНК вакциною від компанії Moderna, а така вакцина в Україні поки відсутня, то ми можемо провести щеплення Pfizer. Це мРНК вакцини, ми можемо їх міняти», — пояснив імунолог та голова НТГЕІ Федір Лапій в інтерв’ю медичній експертці ЮНІСЕФ в Україні Катерині Булавіновій.

Рішення про зміну вакцини ухвалює лише лікар, наголошує Ігор Кузін. Пацієнт не має можливості вибирати, яка вакцина буде введена для першої та другої дози. Якщо лікар зафіксував тяжку алергічну реакцію на першу дозу векторної вакцини, то другу дозу вже мРНК вакциною робитимуть через 12 тижнів.

В яких країнах комбінують вакцини?

Після щеплення першою дозою AstraZeneca дозволяє вакцинуватися препаратом Pfizer Міністерство охорони здоров’я Канади. Національний консультативний комітет Канади з питань імунізації (NACI) заявляє: люди, які отримали першу дозу вакцини AstraZeneca, можуть отримати другу дозу AstraZeneca або мРНК вакцини. Людям, які отримали вакцину Pfizer або Moderna для першої дози, не рекомендують робити друге щеплення вакциною AstraZeneca. Але можна отримати будь-яку іншу дозу мРНК вакцини.

У Франції ще у квітні вирішили, що особи, молодші 55 років, які отримали першу дозу вакцини AstraZeneca, отримають другу дозу іншого препарату — Pfizer або Moderna. Згодом таке рішення ухвалили у низці інших країн: Фінляндії, Норвегії, Швеції, Данії, Іспанії та Німеччині. Це сталося на тлі занепокоєння, що британсько-шведська вакцина може в рідкісних випадках призвести до тромбозу. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель теж отримала другу дозу мРНК вакциною Moderna, хоча вперше щеплювалася AstraZeneca.

Коли треба робити ревакцинацію і чи можна іншою вакциною?

Дослідження ревакцинації ще тривають. За словами Ігоря Кузіна, у вересні мають оприлюднити дані з приводу тривалості імунітету після щеплень. Однак, за інформацією головного санлікаря, зараз існує три стратегії з приводу ревакцинації, одну з яких можуть використовувати в майбутньому.

Перша — коли людина пройшла повний курс щеплень одним типом вакцини. Через 6 місяців їй роблять ще одну бустерну, тобто підсилюючу дозу, тією самою вакциною.

«Після бустерної дози людина може півтора року не вакцинуватися — у неї достатньо імунітету», — каже Кузін.

Друга стратегія — коли людина через рік після другої дози робить ревакцинацію і більше не приходить на щеплення.

«Тут ми розраховуємо на те, що коронавірус або подолають, або він буде виникати періодично у певних регіонах»— пояснює санлікар.

Третя стратегія — коли людина пройшла повний курс вакцинації. Через рік вона має зробити ще один курс щеплень і надалі за цією ж схемою щороку.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...