Мед Атлант

У Франківську протестують представники деревообробних підприємств. ВІДЕО

Сьогодні, 13 липня,  до Івано-Франківської ОДА вийшли на протест представники деревообробних підприємств. Зібралася понад сотня людей з різних районів Прикарпаття.

Асоціація деревообробних підприємств Прикарпаття стурбована ситуацією, що склалася на ринку необробленої деревини. Підприємці кажуть, що є дефіцит більшості сортиментів та  на продукцію неконтрольовано зросли ціни.

Також за словами протестувальників, діюча система електронних торгів не забезпечує рівних умов, бо на одній площадці зведено покупців з різним економічним потенціалом. Кажуть, деревообробна діяльність на межі ліквідації, бо до участі в торгах допускаються і великі підприємства, і перекупники, і малі виробники. За словами голови асоціації, 50% підприємств уже зупинили роботу.

Підприємства залежні від щотижневих чи щоквартальних аукціонів. Аукціон – це лотерея: сьогодні виграв, а завтра ні. Ми бачимо, що є зговір, коли піднімають ціни у три-чотири рази. Захід не піднімає так ціни. Внутрішній ринок повністю ліквідований, тому що ніхто не може дозволити купити собі дошку за 15 000 грн. В минулому році сировину продавали за 1100-1300 грн, а сьогодні на останніх аукціонах ціна смереки зросла до 7000 грн за куб, – розповідає голова асоціації деревообробних підприємств Прикарпаття Ігор Соболевський.

Протестувальники скаржаться і на відсутність потрібних законів.

По нашій Надвірнянській асоціації завантаження деревиною десь на 20-30%. Це тягне за собою скорочення.

Влада в турбо режимі ухвалює закони, але ухвалити закони та нормативно-правові акти, які регулюватимуть продажі необробленої  деревини не можуть. Тобто закону про ринок деревини немає, зате хочуть відмінити мораторій. Це дозволить нерезиденту вивозити ліс закордон, -говорить голова Надвірнянської асоціації деревообробників та лісозаготівельників Олександр Гаврилюк.

Підприємці написали звернення до голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрія Болоховця – просять врегулювати ситуацію в лісопереробній галузі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...