Мед Атлант

Як на Франківщині шукають літаки, які “загинули” у Другій світовій. ФОТО

Наприкінці липня учасники громадської організації “Пошук загиблих літаків в Україні” проведуть чергову експедицію на Івано-Франківщині. Місцеві жителі Дземброні готові показати їм місце падіння одного з літаків, розповідає засновник організації Андрій Риштун. Він створив приватний музей загиблих літаків.

Про складнощі в пошуках і відновленні інформації дослідник поділився із Суспільним Карпати.

Андрій Риштун – мандрівник та дигер. Три роки тому йому запропонували долучитися до пошуку літаків, і з того часу це стало новим захопленням. Понад половину таких літаків, каже Андрій, знайшли на Прикарпатті або в Карпатах. Найбільша деталь, яку віднайшли, – корпус від двигуна. Зазвичай знаходять менші: шматки труб відпрацьованих газів, металу, болти.

“Люди часто думають, що ми знаходимо фюзеляж, крила, не знаю там, кабіну. Такого насправді немає, тому що після війни, у 40-50-60-ті роки все, що можна було розібрати на метал, все було розібрано, – розповідає дослідник. – Зараз — залишки здебільшого в землі. Тобто ми дістаємо їх із землі, стараємося за ними ідентифікувати модель, описуємо це все в інтернеті, виставляємо в музеї. Потім ще видаємо книжку з результатами наших знахідок”.

Михайло Палюх долучився до пошуків літаків два роки тому. Каже, його захоплюють будь-які дослідження. Свій перший літак шукав неподалік Львова. Загалом він був учасником 15 експедицій. Розповідає, що іноді на місці падіння є речі, які вказують на модель літака. Якщо ні – уламки привозять додому, відмивають та встановлюють модель в інший спосіб.

Знайти залізного птаха. Як на Франківщині шукають літаки, які "загинули" у Другій світовій

“Перше – це колір фарби алюмінію. Якщо він зелений, зазвичай, це — радянський літак. Якщо він сірий, то це здебільшого німецькі літаки. Це перший пункт, за яким можна визначити, що це був за літак, – пояснює Михайло Палюх. – Далі шукаються якісь клейми на самому дюралімінію. Є якісь унікальні деталі, які потім за фото можна зіставити, визначити, яка це модель. Ідеально у пошуках – жетон пілота або бортовий номер літака, або якась надзвичайно унікальна деталь”.

Далі інформацію шукають в архівах. Михайло зауважує, що працювати з німецькими архівами легше, ніж із радянськими. До слова, пошуковці створили на Львівщині приватний музей загиблих літаків. Зараз тут представлені залишки 14 авіамашин.

У травні 2020 року дослідники віднайшли місце падіння радянського літака у селі Купелів Тлумацької тергромади.

Знайти залізного птаха. Як на Франківщині шукають літаки, які "загинули" у Другій світовій

У липні 2020 13 учасників групи “Пошук літаків Другої світової війни в Україні” неподалік Долини знайшли рештки німецького літака. Місце падіння шукали та досліджували три роки. Вдалося встановити причину падіння та загибелі чотирьох пілотів, що летіли з Польщі.

Також пошуковці знайшли один із трьох угорських літаків Fiat у місті Яремче під горою Синячкою, що впав там у 1941 році.

Загалом у 2019 році віднайшли 17 місць падінь німецьких та радянських літаків.

Читайте також: Минулої доби піротехніки ДСНС знищили 24 вибухонебезпечні предмети

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...