Мед Атлант

Пленер “ФотоПАВЛО 2021” усьоме зібрав у рідному селі Павла Дроб’яка українських фотомайстрів. ФОТО

8-12 липня на Львівщині у Дмитровичах — рідному селі прикарпатського фотохудожника Павла Дроб’яка — відбувся сьомий пленер “ФотоПАВЛО 2021”. Митці з різних куточків України приїхали на батьківщину митця, щоб творити, пише Суспільне Карпати.

Пленер українські творці започаткували у 2014 році винятково для спільних друзів-фотографів, з якими знався Павло, розповідає керівник фотоклубу “Колумб” Ростислав Кондрат.

“Приїхали Павлові друзі з Арциза, що на Одещині, з Рівного, Миколаєва, Львова, Коломиї, Івано-Франківська, Тисмениці. Ми мали пожити на Павловому обійсті. Усе погодили з мамою і братом Романом, який повернувся з кількадесятилітнього заробітчанства у Сибіру. Але в переддень нашого заїзду мама Павла померла. Ми приїхали в село якраз тоді, коли труну несли з церки на цвинтар. Так почався наш перший пленер на цвинтарі”, — пригадує Ростислав Кондрат.

Тоді фотохудожники ночували в оборогу на сіні в найближчого Павлового товариша Василя Батога.

“Його дружина Надя і донька Оля нас годували, а ми творили”, — продовжує учасник фотопленеру.

Пленер "ФотоПАВЛО 2021" усьоме зібрав у родинному обійсті Павла Дроб'яка українських фотомайстрів

Цьогоріч майже 20 фотохудожників приїхали у Дмитровичі. Із собою привезли світлини з попередніх пленерів. До Дня села у народному домі організували виставку.
“Знимкуємо переважно село, його людей, навколишні пейзажі, розваги в місцевому ставку, екзотичний піщаний кар’єр. Ми — у творчих пошуках”, — каже Ростислав Кондрат.
Пленер "ФотоПАВЛО 2021" усьоме зібрав у родинному обійсті Павла Дроб'яка українських фотомайстрів

Окрім виставки, митці транслювали місцевим жителям фільм про Павла Дроб’яка — нарізку більше години різних відео і фото з відкриття Павлових виставок у Франківську, різні “фототусовки”.

“Перші роки ми цей кінопоказ робили просто на подвір’ї Дроб’яків — вішали великий екран на стіну старої хати і через проектор транслювали. Люди приходили зі своїми лавками і стільцями. На другий день приходили знову і питали, чи буде кіно про Павла”, — розповідає Ростислав Кондрат.

Згодом цей фільм транслювали на стіні народного дому. Показували фотофільм і прикарпатського фотохудожника Яреми Проціва “Проща” про паломництво до Зарваниці. Інші учасники демонстрували свої портфоліо.

Майже щороку у Дмитровичі приїжджають друзі Павла Дроб’яка з Івано-Франківська. Цього року була скрипалька Люба Дейчаківська-Литвинчук. Вона виконала на скрипці кілька композицій на відкритті фотовиставки, а киянин Віктор Нагорний грав на дримбі.

Пленер "ФотоПАВЛО 2021" усьоме зібрав у родинному обійсті Павла Дроб'яка українських фотомайстрів

Окрім фотохудожників, у Дмитровичі приїжджали письменники і музиканти. У селі були і Марія Вайно, і Володимир Пушкар, також Тарас Прохасько, Юрій Андрухович та музичний гурт “Перкалаба”.

Гості залишили у місцевій бібліотеці свої книги з автографами.

Загалом у селі побувало майже 60 творців з Києва, Чернівців, Сум, Кам’янець-Подільського, Харкова, Кривого Рогу, Луцька тощо. Зі слів Ростислава Кондрата, всі їдуть зі своїми портфоліо, влаштовують фотосесії між собою і з місцевими жителями. Декотрі хлопці везуть спеціальний реквізит для зйомок: костюми, капелюхи, взуття та інші аксесуари.

Пленер "ФотоПАВЛО 2021" усьоме зібрав у родинному обійсті Павла Дроб'яка українських фотомайстрів

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...