Мед Атлант

В Івано-Франківську мешканці будинку 11 днів живуть без газу

В Івано-Франківську мешканці 10 квартир у будинку на вулиці Галицька, 66 Б 11 днів живуть без газу. Головний інженер “Івано-Франківськгазу” Володимир Монюк каже, що причиною відключення є проведення робіт з інвентаризації газового обладнання.

Про те, як люди справляються з незручностями, а також, хто і коли їх вирішуватиме, дізнавалося Суспільне Карпати.

Надія Іваницька живе з чотирирічним сином. З 8 липня у її квартирі немає газу. Каже, щоб помити дитину, воду гріє в електрочайнику. Аби приготувати їжу, позичила електричну плиту.

“Маленька дитина, готувати потрібно завжди і щодня свіже два рази як мінімум, — розповідає жінка. — Маємо, в принципі, електричну духову піч, але така спека на вулиці була, що ми жодного разу навіть її не ввімкнули. Найгірше з тим, як помитися, бо дитину після пісочку, після забав на вулиці навіть нереально вимити у мисочці”.

У квартирі поверхом нижче живе п’ятеро людей. Загалом без газу у будинку — 10 квартир. Майстер, який відповідає за будинок, на дзвінки не відповідає, каже мешканка Галина Петрів. Жінка розповідає, нещодавно повернулася з відпочинку і побачила, що ні котел, ні газова плитка не працюють.

“Телефонувала “104”. Відповідь – інвентаризація. Питаю, скільки днів буде проходити – конкретної відповіді немає, — мовить Галина Петрів. — Потім почали казати, що є боржник — двадцять перша квартира, тобто неофіційно, але в неї не можуть потрапити. Потім — що у цій квартирі стався витік газу. Ми зареєструвалися на урядову лінію за номером 15 45. Для розгляду є від 30 до 45 днів”.

Мешканці будинку стверджують, що до їхніх квартир газова служба з перевіркою не приходила. Повідомлення про відключення газу вони також не бачили.

В акціонерному товаристві “Івано-Франківськгаз” журналістам Суспільного Карпати повідомили, що під час інвентаризації газового обладнання виявили витік газу.

“Під час проведення робіт виявили падіння тиску в системі, яке суттєво перевищило допустиме значення. Через відсутність доступу до окремих квартир обстежити газові мережі, виявити місця пропуску, ліквідувати їх та відновити газопостачання в зазначений термін було неможливо”, — пояснює головний інженер Івано-Франківського відділення АТ “Івано-Франківськгаз” Володимир Монюк.

З його слів, коли буде забезпечений доступ до квартир, обстеження системи газопостачання і повторного випробування газової системи на герметичність, людям відновлять постачання.

Юрист Андрій Малетин у такому випадку радить писати скаргу до НКРЄКП та претензію до “Івано-Франківськгаз” та “Івано-Франківськгаззбут “. Ці компанії, каже експерт, мали б відшкодувати людям збитки.

“У разі безпідставного припинення газопостачання, розподілу природного газу споживачу з вини оператора, він відшкодовує споживачу вартість або об’єм недовідпущеного природного газу”, — говорить Андрій Малетин.

Він також додає, що, якщо припинення газопостачання завдало матеріальної або моральної шкоди, тоді теж можна вимагати відшкодування.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...