Мед Атлант

Чотири дні на Кубі: світ, який нагадує старе кіно

Острів Куба зазвичай асоціюється з Че Ґеварою, комунізмом, ретроавтомобілями, добірним ромом і сиґарами. А також безкоштовною медициною, білосніжними пляжами і бірюзовим Карибським морем. 

Найвідоміша пляжна місцина і, до речі, одна з найчистіших у світі – Варадеро. Поруч острів Кайо-Коко. Там унікальна заповідна екосистема з лісами та озерами і навіть є пляж, де живуть рожеві фламінго. До речі, найменша в світі пташка живе саме на Кубі. Йдеться про смарагдового колібрі, який занесений до Світової Червоної книги. Пташка завважки менш як два грами, а завдовжки лише п’ять сантиметрів. Свого часу цього колібрі можна було побачити на монетах номіналом в 1 песо.

Довідка: Анна Заячківська – модель, акторка, засновниця художньої студії «ZaiaArtHouse», 29 років. Освіта – магістр з образотворчого мистецтва і дизайну. Незаміжня.

Ще гарні пляжі – в районі міста-музею Тринідад. Більш як 100 років він був ізольований від іншої частини острова, тому тут, окрім позасмагати, можна прогулятися історичними вуличками. Тринідад – у спадщині ЮНЕСКО.

Долина Віньялєс теж входить у ЮНЕСКО. Саме в цьому регіоні вирощують знаменитий на весь світ кубинський тютюн, є десятки фабрик, де туристів навчать скручувати сиґари та покажуть, як правильно їх курити. До речі, кубинці люблять курити сиґари з медом.

Гостюючи на Кубі, неможливо не завітати в хатину Гемінґвея. Саме тут мешкав письменник майже до кінця свого життя. Приїхав на Кубу Гемінґвей в 1940 році, але дім, де оселився, побудували ще в кінці XIX століття. Мав біля дому басейн, що тоді було рідкістю, мав власний човен і, взагалі, вважався багатієм. Розкішні панорами, ром і національний колорит надихнули автора написати легендарний роман «Старий і море». У 1961 році письменник помер, а вже через рік кубинська влада зробила в його домі музей. Все тут збережено у такому ж вигляді, до якого звик Ернест. Навіть у спальні на робочому столі встановили точну копію друкарської машинки, на якій автор писав геніальні твори.

 

В умовах тотального дефіциту

Туриста тут боготворять – стараються усе розповісти, показати. До гостинності кубинців взагалі жодних претензій. Куба мені запам’яталася кольоровою країною, яка виграє барвами.

Кубинці з радістю поділяться правилами життя на острові. Наприклад, не виходити з дому без грошей. Адже в будь-який момент у продажу може з’явитися дефіцитний товар: куряче м’ясо, яйця, масло, побутова хімія. Часу на роздуми в таких випадках немає, потрібно відразу займати чергу. Постійні черги на Кубі – це норма. Острів живе в умовах тотального дефіциту, і часто в магазинах, окрім рому та кількох одиниць продуктів, немає нічого. Де і як все шукати – знають спритні кубинці. До речі, тут досі є продуктові картки, як це було за часів СРСР.

Кубинці з радістю поділяться правилами життя на острові. Наприклад, не виходити з дому без грошей. Адже в будь-який момент у продажу може з’явитися дефіцитний товар

Куба вважається однією з найбезпечніших країн Латинської Америки. Там низький рівень злочиності, на вулицях чергують поліцейські, майже немає п’яних чи агресивних людей. При цьому все ж не варто забувати, що Куба – бідна країна, тож від крадіжок ніхто не застрахований.

Коли потрапляєш сюди, треба бути готовим поринути в зовсім інший світ. Світ, який нагадує старе кіно. Найперше впадають в око ретроавтомобілі. Тут заборонено завозити нові автомобілі.

До 2008-го на Кубі були заборонені і мобільні телефони. Зараз кожен кубинець має право на одну sim-карту. Але зв’язок та інтернет досі дуже дорогі та мало кому доступні. Навіть у готелі був дуже слабкий інтернет. Держава ще й блокує більшість іноземних сайтів. А все тому, що Куба входить у десятку країн світу з жорсткою цензурою. Контролюється абсолютно все, навіть особиста пошта.

Медицина на Кубі на високому рівні, при цьому вартість медичного обслуговування дуже низька, що приваблює на лікування велику кількість важко хворих людей, у тому числі й тих, які хворіють рідкісними хворобами. Причому для кубинців медичне обслуговування, включаючи стоматологію, – безкоштовне.

До 2008-го на Кубі були заборонені і мобільні телефони. Зараз кожен кубинець має право на одну sim-карту. Але зв’язок та інтернет досі дуже дорогі та мало кому доступні

Церква на Кубі діє за своїми правилами, адже тут кожен має право на власну релігію. Здебільшого сповідують католицизм. Але зустрічаються протестантство і навіть африканський культ, який побудований на принесенні жертв і поклонінні різним язичницьким богам.

 

Сонячна їжа

В кубинській їжі відчувається смак сонця. Їжа тут завжди свіжа, всі страви мають бути щойно приготовлені. На околицях Гавани майже біля кожного будиночка є невеличкий клаптик землі з городиною і бодай кілька курочок. Хоча мінігородики я бачила навіть біля ресторанів, тобто на стіл потрапляє винятково свіжа й органічна їжа.

У національній кубинській кухні можна простежити елементи іспанської, африканської і креольської кулінарій. Найпопулярніша їжа на острові – рис з бобами. Боби тут взагалі прийнято додавати до багатьох страв.

Національну кухню Куби навряд чи можна назвати здоровою: якщо це м’ясо, то воно буде містити багато жиру; якщо картопля, то її готують у великій кількості олії. Банани тут теж люблять обсмажувати і подавати до столу як закуску.

Улюбленою стравою на Кубі є «Congri» – рис з чорною квасолею, які подають з м’ясом, а використовують тільки те м’ясо, яке замаринували за кілька годин до приготування їжі.

Взагалі знайомство з гастрономічною культурою острова радять починати з кубинського сендвіча. Він складається з місцевого хліба, смаженої свинини, шинки, швейцарського сиру, маринованих огірків і жовтої гірчиці.

Цікаво, що майже 60 років тут діяла заборона на Coca-Cola. Лиш не так давно з’явилася можливість придбати цей газований напій.

Вечорами кубинці збираються за столиками пограти в доміно. Це справжній ритуал. У 2003 році в Гавані навіть пройшов перший чемпіонат світу з доміно, в якому переміг кубинський дует

Багато мистецтва

На Кубі багато заборон і обмежень, бідність. Проте люди намагаються використовувати всі ресурси, які мають. Вони вміють у малих речах шукати багато щастя. Кубинці дуже доброзичливі, тому не варто дивуватися, якщо просто на вулиці вас почнуть осипати компліментами.

Вечорами кубинці збираються за столиками пограти в доміно. Це справжній ритуал. У 2003 році в Гавані навіть пройшов перший чемпіонат світу з доміно, в якому переміг кубинський дует.

Також щовечора всі вулиці заливаються вуличною музикою і танцями, я навіть сама спробувала пограти на барабанах. Взагалі на Кубі багато мистецтва – чи не кожен третій будинок розмальований муралами.

Європейців може здивувати відсутність скла у вікнах. Винятком є лише кілька гаванських багатоповерхівок. Скло замінюють металеві та дерев’яні жалюзі. Під час розрахунків з’ясували, що для спекотного клімату Карибів електричні вентилятори занадто дорогі. Так само як і тостери, чайники та інші електроприлади.

Кубинці обожнюють собак. Майже в кожному будинку живе щонайменше одна чи навіть кілька собак. Писк моди – завести породистих чотирилапих, при цьому перевагу надають найбільш волохатим.

Автор: Наталія Мостова

Стаття опублікована в журналі МІСТО № 34

Усі статті журналу МІСТО читайте тут

*Передрук матеріалу дозволяється тільки за погодженням з редакцією.

 

 

 

 

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...