Мед Атлант

В Івано-Франківській обласній лікарні проводитимуть трансплантацію нирок

В Івано-Франківській обласній лікарні підготували операційну та закупили обладнання для проведення трансплантації нирок. Для цього з державного бюджету заклад отримав майже 5 мільйонів гривень. Також відповідне навчання пройшли й медики. Однак операції поки не проводять, адже донорів органу немає.

Прикарпатка Діана Анюк має хронічну хворобу нирок п’ятої стадії та потребує трансплантації органу. Вона три роки їздить на процедуру гемодіалізу з Калуського району в Івано-Франківську обласну лікарню, пише Суспільне.

То вже 30 років – немало, хочеться щось змінювати трохи, бо отак їздити — теж не варіант. Тільки би зателефонували, що є, то я вже їду, – каже Діана Анюк.

Для того, щоб проводити пересадку органів, в Івано-Франківській обласній лікарні готувалися півтора року. За цей час закупили обладнання, підготували операційну, отримали ліцензію на трансплантацію органів. Також медики пройшли навчання у Києві, каже завідувач центру нефрології, діалізу і трансплантації обласної лікарні Олег Легун. За його словами, у закладі готові проводити пересадки нирок, цього потребує приблизно 150 пацієнтів лікарні. Провести трансплантацію нирки можуть від родича або від померлої людини за згодою її близьких.

Відповідно до теперішнього законодавства, констатується смерть людини (смерть мозку) і це дає право на забір її органів. Перший етап, про який ми говоримо, – це діагностика смерті мозку. Ми діагностували уже 5 випадків смерті мозку, на жаль, коли ми спілкувалися з родичами, вони не дали згоди на забір органів цих людей, – говорить Олег Легун.

Зі слів завідувача центру нефрології, діалізу і трансплантації обласної лікарні, якщо родичі померлого донора дадуть згоду на трансплантацію його нирки, пацієнт, який потребує пересадки органу, має з’явитися на операцію упродовж шести годин.

Нирка – такий орган, який довго може жити поза організмом, до 24 годин. Серце – 3-4 години, тому нирка нам дає більшу можливість, – каже Олег Легун.

Для лабораторії закладу закупили 2 апарати. На них проводитимуть дослідження для того, щоб підібрати донора та пацієнта.

Обстежуються всі реципієнти на пересадку органів, ми визначаємо HLA типування. Зараз ми очікуємо на постачу реактивів і будемо систематично одного чи двох пацієнтів на тиждень, чи трьох, як нам вдасться, бо цей процес дуже об’ємний, — розповідає завідувачка клініко-діагностичної лабораторії обласної клінічної лікарні Уляна Балан.

За словами директора обласної лікарні Остапа Грищука, заклад уклав договір з Міністерством охорони здоров’я та отримав 4 мільйони 800 тисяч гривень на розвиток трансплантології. Пересадку органів проводитимуть безкоштовно. Під час перших таких операцій франківським медикам допомагатимуть лікарі з Національного інституту хірургії і трансплантології.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...