Мед Атлант

З бюджету міста профінансують проєкт реставрації колонади “Дністра”

Фахівці “Архітектурно-планувального бюро” за замовленням департаменту містобудування та архітектури виготовлять проєкт реставрації колонади готелю “Дністер”.

Про це пише Місто з посиланням на Суспільне.

Колонаду реставруватимуть відповідно до “Паспорт опорядження частини фасаду (першого поверху) будинків на вулицях Січових Стрільців, 12 та Шевченка, 1”. Про це повідомив директор департаменту містобудування та архітектури Орест Кошик на сторінці у Facebook.

Ми будемо проводити дослідження колонади, тому нам треба побачити, які матеріали були, зробити так звані зондажі і взяти історичну довідку. Зондажі робитимуть на збереженій колонаді, яку не засклили, не здерли з неї штукатурку. Так ми можемо побачити автентичні матеріали, автентичний колір будівлі, тому що вона зводилася комплексно, — розповів архітектор КП “Архітектурно-планувальне бюро-ІФ” Остап Дольний.

Щодо того, чи мають фахівці доступ до заскленої частини колонади, Остап Дольний висловив сумніви:

Найімовірніше, неможливо побачити. Я ще не був на об’єкті. Мені потрібен буде доступ до колонади, яка зараз за ширмою, де поставили склопакети, аби глянути, в якому вона стані і оцінити обсяг робіт.

Остап Дольний вважає, що паспорт пам’ятки архітектури або її частини – це набір креслень і текстових матеріалів. Туди вносять дефектний акт, де вказують проблемні фрагменти будівлі: замокання, втрачені елементи. Далі треба сформувати паспорт опорядження, у якому вказана колірна гама, а також окремі деталі, які потребують відновлення. Для міського архітектурно-планувального бюро і Остапа Дольного це не перший такий проєкт. Франківські архітектори виготовили й паспорти фрагментів фасадів будинків або комплексних будівель на Сотника Мартинця, 4, Незалежності, 37, костелу на Грюнвальдській та інших.

Люди, зокрема бізнесмени, інші жителі міста, за свої гроші захотіли відреставрувати. Звичайно, ми брали більше елементів фасаду, щоб у майбутньому, коли б розроблявся проєкт реставрації цілої будівлі, можна було провести всі роботи, — розповідає архітектор.

Представник “Архітектурно-планувального бюро” повідомив Суспільному Карпати, що ніколи не бачив паспорта реставрації готелю “Дністер”, хоча це чи не єдина пам`ятка архітектури міста, про реставрацію якої заявили цілісно як про єдину комплексну будівлю.

Я думаю, що паспорт існує, тому що при виготовленні документації на пам`ятки архітектури через Київське ДАБІ, Міністерство культури повинен бути паспорт опорядження. Який він, ми не не бачили. Всі ці роботи почалися в момент реформи. Розформувалася Держархбудінспекція, не було контролююючих органів, а повноважень в архітектури чи навіть Франківського ДАБІ, щоб вплинути на виконання робіт, — немає, — каже Остап Дольний.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...