Мед Атлант

В “Епіцентрі” запрацював центр вакцинації. Як проходить щеплення

31 липня в Івано-Франківську в “Епіцентрі” запрацював центр вакцинації від COVID-19. Він розташований на вулиці Івасюка, 17. Щепитися там можна щовихідних з 10-ї до 16-ї години. Про те, як у центрі проходить щеплення, дізнавалися журналісти Суспільного Карпати.

О 10-й годині на вході до торгового центру люди у черзі чекають на вакцинацію від COVID-19.

Вакцина захищає. Я, в принципі, перехворів минулого року коронавірусом у легкій формі. Але є дружина, малі діти. Ми за них більше хвилюємося, хочемо їх захистити, щоб вони не хворіли, – каже Роман Тимків, який прийшов щепитися.

У центрі імунізують препаратами CoronaVaс та Moderna. На вході люди обирають, чим саме їх вакцинуватимуть. Опісля заповнюють анкету.

Ми розпитуємо, чи не проходить зараз людина хіміотерапію, чи не має серйозних алергічних реакцій, реакцій на попереднє введення вакцини. Далі вона заповнює свої дані і, якщо все добре, немає підвищеної температури, ми її вакцинуємо, — пояснює лікарка-терапевтка Лілія Хемій.

Після вакцинації люди пів години чекають у залі, який облаштували у торговому центрі. Там за ними спостерігають медики швидкої.

Є період очікування на гострі алергічні реакції після вакцинації у того, в кого може виявитися непереносимість. Поки все йде добре. За допомогою до нас іще ніхто не звертався, — каже лікарка Галина Стахевич.

Нині на Івано-Франківщині працюють вісім центрів вакцинації, три з них – в Івано-Франківську. Сім центрів працюють щоденно з 10-ї до 16-ї години. Зі слів керівника центрів вакцинації в області Миколи Стовбана, у центрах імунізують вакцинами чотирьох виробників: CoronaVaс, Moderna, AstraZeneca та Pfizer/BioNTech. Нову партію препарату Pfizer область отримала 29 липня, однак нею, каже Микола Стовбан, у центрах вакцинації не вакцинують.

Якщо є запит щепитися у більш ніж 50 людей, то мобільна бригада виїжджає на місце організованого колективу й вакцинує там, — мовить керівник центрів вакцинації в області. — Якщо люди захочуть прийти у центри вакцинації, то щеплення можна отримати препаратами Moderna, CoronaVaс та AstraZeneca. Усі ці вакцини в нас є у достатній кількості.

За словами Миколи Стовбана, повторно вакцинуватися препаратами CoronaVaс та Moderna потрібно через 28 днів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...