Мед Атлант

319 адмініпослуг, 1200 відвідувачів в день: як працює Івано-Франківський ЦНАП

319 адмініпослуг, 1200 відвідувачів в день: Івано-Франківський ЦНАП – один з найкращих в Україні.

Центр надання адміністративних послуг Івано-Франківська є одним із перших в Україні, відповідно в 2020 році відзначили 10 річницю роботи і однозначно займає позицію одного з кращих центрів держави. Наразі доступно 319 адміністративних послуг, які визначають наступні три зони в роботі:

  1. 1.     Доступність – в Івано-Франківській ТГ працює 17 територіальних підрозділів, які надають 260 адміністративних послуг та 4 віддалені робочі місця. В основному соціальні послуги можна отримати на місці – отримання пільг, субсидій та ін., а також послуга Е-Малятко – оформлення свідоцтво про народження дитинки.
  2. 2.     Цифровізація або якість – електронні сервіси та послуги, отримання адміністративних послуг онлайн, попередні записи на прийоми, аналітика, моніторинг, запитання/відповіді, коментарі та ін.
  3. 3.     Доступність для маломобільних груп –послуга «Мобільний адміністратор» – це коли людина може на сайті подати заяву, зателефонувати в ЦНАП або направити листа поштою, після працівник опрацює заявку і на брендованому автомобілі з спеціальним обладнанням приїжджає до людини додому  та відповідно надає потрібну адмінпослугу. За один місяць отримано більше 50 заяв.

Варто наголосити, що з початку 2021 року ЦНАПом уже надано 70000 адміністративних послуг, це близько 1200 відвідувачів щодня, а отже робота центру є ефективною.

Найбільш популярна послуга – це оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон та  оформлення паспорта громадянина України для ID-картки, адже такі послуги і низку інших загальнодержавних послуг може отримати громадянин України  незалежно від місця реєстрації. Не менш популярні – видача посвідчення водія, реєстрація транспортних засобів,  комплексна послуга Е-Малятко.

Відповідно у ЦНАПі створено всі інформаційно-технологічні умови, працює система попереднього запису на прийом, можливість замовлення послуг онлайн, можливість отримання інформаційної картки, консультації з якими документами прийти, окремо в напрямку цифровізації працює ІТ-відділ, який проводить роботу з громадянами і в соцмеражах, Google Мій бізнес та на сайті центру. Кожен відвідувач може залишити коментар чи відгук щодо якості надання адмінпослуги, крім того постійно здійснюється моніторинг питань.

В частині цифровізації та оптимізації документів ми спростили отримання адмінпослуг через відсутність заяв – наші клієнти не пишуть заяви, а тільки перевіряють та підписують надану заяву адміністратором ЦНАП.

Перша послуга онлайн стала доступною у 2014 році – надання довідки про перебування на земельному обліку. Наразі доступно 64 послуги, які можна отримати онлайн. Як це відбувається? Насправді все дуже просто: створюється персональний кабінет, за допомогою ЕЦП чи ID-картки відбувається авторизація і людина може замовити ту чи іншу адмінпослугу. Топ-послуга-онлайн – це витяг з Державного земельного кадастру. В 2020 році онлайн-сервісом скористалися 11000 громадян, а це 10-15 %.

Цього року запровадили шеринг документів – прийом цифрових документів через мобільний застосунок Дія. На жаль ця послуга поки недоступна для громадян, які оформляють закордонні паспорти та ID-паспорти, тому що за вимогою, необхідно предявити оригінал документа, що засвідчує особу незалежно від того чи є застосунок Дія.

За рішенням виконавчого комітету міської ради та міського голови Руслана Марцінківа у ЦНАП в режимі онлайн можна замовити послугу на отримання допомоги ФОП та найманими працівниками з міського бюджету.

На разі працюють з Державною міграційною службою аби в 2021 році запровадити видачу посвідок на постійне і тимчасове проживання в Україні для іноземців, тобто це теж біометричний документ і для цього є відповідно налаштована система, яка проходить тестування.

Найближчим часом планують відкриття територіальних підрозділів зокрема в таких населених пунктах нашої громади, як Братківці, Узин, Радча.

«На сьогоднішній день моя ідея – це модеренізація Івано-Франківського центру. Він має затверджений власний брендбук і хочеться перетворити його в місце, куди громадяни приходитимуть отримувати адмінпослугу і це не складатиме для них жодного дискомфорту. На разі наші клієнти найбільш задоволені сервісом обслуговування та якістю надання адмінпослуг, тож прагнемо постійно вдосконалювати нашу роботу» – зазначив  керівник Івано-Франківського ЦНАПу Богдан Питель.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...