Мед Атлант

“Дім Сірка” у Франківську тимчасово не прийматиме безпритульних тварин

Івано-франківський притулок “Дім Сірка” тимчасово не прийматиме тварин на утримання через те, що вольєри переповнені.

Про це Суспільному повідомила голова благодійної організації “Дім Сірка” Наталія Когут. Окрім того, волонтери боргують понад пів мільйона гривень за їжу для собак та послуги у ветеринарних поліклініках.

Світлана Радченко волонтерить у притулку “Дім Сірка” майже рік. Жінка розповідає, окрім неї тут працюють ще 9 людей. Почергово вони годують собак, прибирають та вигулюють тварин.

“На прибиранні і на їжі я — постійно. Мій робочий графік: прийшла, прибрала, приготували кашу, роздали їсти та водичку. Потім пройшлися другий раз, тим, що маленькі, дали їсти. Ось це — мої обов’язки”, — розповідає волонтерка.

Світлана Радченко каже, у притулку є 100 вольєрів та приблизно 400 собак. За її словами, це на понад сотню тварин більше, ніж волонтери планували утримувати.

“Сьогодні вже було знову 4 автівки. Привозять котиків, песиків, цуценят. Буває, що приходиш, а коробка стоїть, залишають нам, а їх немає куди вже пхати. Вольєри всі забиті. Там, де має жити 2 собаки, живе — 4-5”, — каже Світлана Радченко.

Притулок боргує 100 тис. грн за їжу для тварин та ще приблизно пів мільйона грн – поліклінікам, де лікують собак

Притулок боргує 100 тис. грн за їжу для тварин та ще приблизно пів мільйона грн – поліклінікам, де лікують собак.

Тварин у притулку утримують за гроші благодійників. Під час карантину надходження зменшилися, розповідає голова благодійної організації “Дім Сірка” Наталія Когут. Притулок боргує 100 тис. грн за їжу для тварин та ще приблизно пів мільйона грн – поліклінікам, де лікують собак.

Тимчасово у “Домі Сірка” не прийматимуть безпритульних тварин. Восени волонтери планують перевезти собак на нове місце

Наталія Когут каже, тимчасово у “Домі Сірка” не прийматимуть безпритульних тварин. Восени волонтери планують перевезти собак на нове місце. Зараз там будують операційну для стерилізації та карантинне відділення, а також планують розмістити 100 вольєрів, у яких зможуть помістити 300 тварин.

“У нас є декілька місяців. 100 тварин нам потрібно роздати. Не приймати, а просто роздати, щоб ми переїхали і були нормальним показовим притулком, а не те, що є, де тварини по головах скачуть. Я хочу, щоб це почули всі: мерія, муніципали, поліція. Не треба нам звозити. Все. Це вже — крапка. У всіх волонтерів квартири переповнені тваринами. Це — ненормально”, — каже Наталія Когут.

"Дім Сірка" розрахований на утримання собак, однак упродовж останнього року біля притулку все частіше залишають котів

“Дім Сірка” розрахований на утримання собак, однак упродовж останнього року біля притулку все частіше залишають котів

За її словами, “Дім Сірка” розрахований на утримання собак, однак упродовж останнього року біля притулку все частіше залишають котів. Приблизно 30 тварин розмістили у приміщенні зоомагазину благодійної організації, та перебувати постійно вони там не можуть.

“Чому це має бути моя проблема – вуличні коти? Ми — благодійна організація. Що ми можемо – лікуємо і прилаштовуємо. Ми не викидаємо пролікованих тварин на вулицю. Ми їх залишаємо у притулку чи шукаємо перетримку. Ми не підписувалися збирати всіх котів міста і брати це на свої плечі. Це говорили міському голові Руслану Марцінківу у грудні 2020 року. Тоді озвучили, що треба будувати новий притулок, де мають бути коти, бо є така проблема. Коли ми відкрили магазин, вирішили, що ми відкрили котячий притулок”, — розповідає Наталія Когут.

 Заступник міського голови Руслан Гайда сказав, що зараз у міста немає грошей, за які можна побудувати комунальний притулок для безпритульних котів.

В Івано-Франківську є комунальний пункт стерилізації та пункт перетримки безпритульних собак, розрахований на 60 тварин, каже директор комунального підприємства “Полігон” Юрій Мороз. А побудувати комунальний притулок для безпритульних тварин комунальне підприємство не має можливості через брак території.

“Шукаємо. Зараз у нас є міська територіальна громада, будемо звертатися до радників міського голови. Можливо, є територія трохи далі від населеного пункту. Але тоді потрібно і світло провести і свердловину зробити з водою. Навколишні села, куди зверталися раніше, – Вовчинець, Микитинці, Хриплин, Крихівці – ці сільські ради не йшли з нами на контакт. Будемо звертатися. Можливо, десь там за Радчею спробуємо домовитися чи у Братківцях. Можливо, хтось там і зголоситься виділити землю”, — каже Юрій Мороз.

За його словами, у пункті перетримки безпритульних тварин, що розташований у Павлівці, восени планують облаштувати приміщення для утримання приблизно 30 котів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...