Мед Атлант

Свідоцтва і сертифікати про вакцинацію від COVID-19. Експерт пояснив різницю

Для поїздок за кордон можна використовувати як свідоцтва, так і сертифікати про вакцинацію від COVID-19. Про це Суспільному Карпати повідомив координатор з вакцинації в Івано-Франківській області Микола Стовбан.

За його словами, свідоцтво про щеплення видає сімейний лікар.

Пацієнт йде до сімейного лікаря із закордонним паспортом. Медик видає документ на спеціальному бланку, інформація у якому є українською і англійською мовами. Цей документ використовується для подорожей за кордон. Він вже ратифікований Україною і міжнародним співтовариством, — розповів Микола Стовбан.

Сертифікат про вакцинацію, який містить QR-код, можна сформувати у додатку “Дія”. Поки ця послуга надається у тестовому режимі. А у майбутньому, як сказав Микола Стовбан, для отримання сертифіката можна буде звертатися до сімейних лікарів.

У документі міститиметься не тільки інформація про щеплення, а й про перенесене захворювання на COVID-19 та негативні результати ПЛР-тестів.

Ковідний сертифікат може використовуватися як в Україні, зокрема, для відвідування масових заходів, ресторанів, концертів, так і для закордонних подорожей. У країнах Євросоюзу поки такі документи не визнають. Але наш уряд над цим активно працює, — розповідає Микола Стовбан.

Впровадження “ковідних” документів не призвело до зниження попиту на відпочинок за кордоном. Про це Суспільному Карпати сказав голова туристичної Ради Івано-Франківської області Андрій Матійчик.

Спостерігаємо на 15-20% збільшення подорожей за кордон у порівнянні з 2020 роком, який вважався для України піковим у цьому плані. І думаєш: “Це — в “ковідний” рік! Куди, як літати? Це все настільки складно: обмеження, сертифікати, вакцинація, ПЛР! Ні!, — сказав Андрій Матійчик.

За його словами, прикарпатці зараз найчастіше їдуть до Чорногорії та Греції. Для виїзду до першої з цих країн не потрібні ні сертифікати, ні ПЛР-тести.

Читайте також: Понад півтори тисячі франківців вакцинувались за добу

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...