Мед Атлант

В Раді ухвалили законопроект про Великий герб України

Верховна Рада на засіданні 24 серпня ухвалила в першому читанні і за основу законопроєкт №5712 про великий державний герб України.

Перед голосуванням фракція “Європейська солідарність” заявила, що не підтримуватиме законопроєкту і “приєднається до ветеранів” на Марші захисників України. Частина представників фракції покинула зал, назвавши голосування за законопроєкт “ганебним”. Пише Місто з посиланням на BBC.

Презентував законопроєкт перший віцеспікер Ради Руслан Стефанчук. Він підкреслив, що після затвердження великого герба тризуб не будуть використовувати рідше. Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко повідомив, що профільний комітет рекомендував ухвалити законопроєкт у першому читанні.

Ще далеко не всі воріженьки, як роса на сонці (згинули – ред.), але ми точно не забули, якого ми роду, а отже нам точно усміхнеться доля. А наша доля – це наш герб, вона закарбована тисячу років тому на тризубі великого князя Володимира, – перефразував слова українського державного гімну Зеленський на урочистому засіданні перед голосуванням.

Ескіз, запропонований для голосування, критикували також представники “Голосу”. Зокрема, вони говорили, що норма Конституції, у якій ідеться про великий герб як про національний символ країни, була результатом компромісу з Комуністичною партією. Представник президента в Конституційному Суді України Федір Веніславський нагадав, що норма Конституції – імперативна і парламентарії мають її виконати. Після обговорення за законопроєкт проголосувало 257 народних депутатів.

Варіант Великого гебру, за який голосували в Раді

Наразі Великого герба в України немає – за 29 років незалежності його так і не змогли затвердити. Ця спроба стала четвертою. Перший конкурс на герб оголошували ще у 1993 році. Розмови щодо необхідності ухвалення Великого герба давно викликають суперечки: чимало фахівців та політиків вважають, що Україні вже не потрібен Великий герб, а його функції цілком може виконувати чинний малий герб – тризуб.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...