Мед Атлант

#ХрамиТвогоМіста: Церква Святого Апостола Юди Тадея

Невеликий ззовні, проте просторий всередині, храм вражає унікальним розписом та цікавою формою даху. Парафія має ім’я Святого Апостола Христового Юди Тадея, відомого як опікуна знедолених та великого чудотворця. Про історію створення парафії та її соціальні служіння розповів отець-парох Ярослав Гринюк, пише пресслужба УГКЦ.

Історія будівництва храму, як свідчення Божого милосердя

Коли тільки будувався новий мікрорайон Каскад, в отця Ярослава виникла думка звести посеред новобудов храм. На ділянці землі для збудування святині спершу встановили хрест, який освятили і саме під ним молилися перші Богослужіння. Людей було небагато, але всі цікавилися, що відбуватиметься на тому місці. Отець пригадує про свою особливу набожність до одного з Христових учнів, Святого Апостола Юди Тадея. Тому священник вирішив, що про святого має дізнатися якомога більше людей.

На той час, в мікрорайоні Каскад проживала велика кількість людей із вадами зору чи повною сліпотою. Незрячі скаржилися, що їм досить складно добиратися до вже існуючої церкви, хотілося б мати святиню десь поруч. Так і сталося, адже зовсім скоро після цієї розмови розпочалося будівництво каплиці, а згодом і храму. Всіма роботами, і підготовчими, і організаційними займався отець Ярослав. Парох пригадує, що іноді зовсім чудесним і незбагненним способом з’являлися гроші та матеріали для будівництва. У 2004 році розпочалося будівництво каплиці, яке завершилося за кілька місяців плідної праці. А у 2010 році вже почали будувати сам храм. Процес від фундаменту до розпису стін тривав 8 років.

Отець разом із парафіянами багато молилися за успішну добудову храму, і Бог не пропустив жодного прохання. Іконописний розпис храму виконав парафіянин церкви. Отець Ярослав наголосив на тому, що оздоблення храму відіграє неабияку роль, адже Бог – це краса. Зайшовши до храму, людина має розмовляти зі святими, спостерігати за подіями, які відбувалися заради нашого спасіння.

Три роки тому, 1 липня 2018 року, відбулося освячення храму, яке здійснив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин у співслужінні численного духовенства. Це було справжнім святом для мешканців мікрорайону Каскад, адже вони спільними зусиллями докладалися до зведення святині у своєму районі.

Чим сьогодні живе парафія?

Церква святого Апостола Юди Тадея має велику кількість парафіян, які оживляють життя парафії. Діючі спільноти моляться, дбають про нужденних та дотримуються своїх спільнотних уставів.

Спільнота «Матері в молитві», «Апостольство доброї смерті» і «Апостольство Молитви Пресвятого Серця Ісусового» – велика молитовна підтримка для парафії. Вони моляться у багатьох намірах та чинять добрі діла, як нас вчить Христос.

В храмі не забувають про нужденних. Проходять збірки коштів на різноманітні потреби: лікування хворих чи допомогу у складних життєвих ситуаціях. Окрім того, парафіяни здійснюють відповідальне служіння – опікуються сиротами зі Снятинського дитячого будинку-інтернату, збираючи для діток різного роду допомогу, а що головне – дарують молитву і свою любов.

Своїм необхідним служінням сотрудники вважають проведення катехизації при церкві Святого Апостола Юди Тадея. Діти отримують важливі, цінні знання про Бога, а учні ліцею №25 спільно зі священниками готуються до першої Сповіді та урочистого Святого Причастя. Також, парох вимріює створення Марійської дружини.

Співом Святу Літургію супроводжують два хори – дитячий та дорослий. А на парафії окрім пароха душпастирюють ще двоє священнослужителів.

Чому Юда Тадей?

З реліквій в храмі знаходяться мощі Святого Апостола Юди Тадея. Отець поділився тим, що святий навертав дуже різних людей і завжди заступався, вислуховуючи прохання. Прочани з Коломиї, які щороку здійснюють невеликі паломництва на парафію святого апостола, розповідають історії зцілення та навернення за посередництвом Юди Тадея.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...