Мед Атлант

Прикарпатська волонтерка розповіла, як організувати екологічний відпочинок

Готуючись до подорожей, ековолонтерка Яніна Лучейко дбає про те, щоб не залишити після себе сміття, аби комусь іншому не довелося його прибирати. Дівчина розповіла Суспільному, як організувати екологічний відпочинок без відходів.

Відмовтеся від поліетиленових пакетів і одноразового посуду

“Рекомендую повністю відмовитися від поліетиленових пакетів. Замість них взяти багаторазові пластикові ємності, в які можна складати їжу і побутові речі”, — каже еколоволонтерка.

Яніна Лучейко пропонує не використовувати одноразовий пластиковий посуд. За її словами, він не розкладається, а з часом розпадається на безліч дрібних частинок, які важко збирати.

“Зараз є дуже багато альтернативи, зокрема бамбуковий посуд. Приємно бачити повернення до дерев’яного посуду. Ми вже користуємося дерев’яними виделками і ножами”, — розповідає Яніна.

Посуд із дерева можна придбати на прикарпатських ринках і у сувенірних крамницях.

Франківська волонтерка розповіла про те, як організувати екологічний відпочинок

Не спалюйте пластик

Якщо від пластику під час подорожі вам не вдалося відмовитися повністю, то після відпочинку його треба викинути або забрати із собою, але не спалювати. Адже така утилізація, говорить Яніна Лучейко, шкідлива для здоров’я.

“Прикро те, що відбувається на туристичних локаціях, стоянках, у місцях рекреації. Коли люди не мають можливості забрати сміття і не знають, куди його подіти, то знаходять рішення у спалюванні. І це безпосередньо у мангалах, в яких перед цим смажили їжу. Це токсично і загрожує онкологічними захворюваннями, набутим цукровим діабетом”, — розповідає ековолонтерка.

При цьому, каже вона, мангалами, у яких спалювали пластикове сміття, користується багато туристів. Їжу, приготовану там, споживають діти. Тож перед ухваленням рішення про спалювання пластику варто подбати як про власне здоров’я, так і про самопочуття інших.

Франківська волонтерка розповіла про те, як організувати екологічний відпочинок

Прибирайте залишки їжі

Після відпочинку Яніна Лучейко забирає із собою залишки їжі: шкірки від бананів, яблука, шматочки бутербродів. Жінка вважає, що вони можуть привабити диких звірів, особливо на туристичних локаціях у гірській місцевості.

“Таке сміття треба прибирати або забирати, або подрібнити на частинки, щоб воно не приваблювало диких звірів. Таким чином і дикі звірі опинятимуться в небезпеці, тому що можуть бути люди, які на них полюють. І туристам може загрожувати небезпека. Особливо, коли дикі звірі голодні”, — говорить ековолонтерка.

Про те, щоб місця відпочинку залишалися чистими і привабливими, має подбати кожен із нас, вважає Яніна Лучейко. Організувати процес збирання і вивезення сміття повинні представники місцевого самоврядування, а поблизу туристичних локацій, відвідування яких платне, – їхні власники чи розпорядники.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...