Мед Атлант

Івано-Франківщину планують з’єднати з Румунією залізничним маршрутом

Керівництво Закарпатської ОДА у 2022 році розпочинає роботу з комплексного підходу та стратегічних проєктів, які можуть ефективно впливати на цілий сектор економіки області.

Голова Закарпатської ОДА Віктор Микита зазначив, що відновлення транскордонного пасажирського перевезення за маршрутом, який проходить через місто Сігет у Румунії, — Ужгород – Рахів, котрий в області з давніх часів називають «Карпатський експрес», може бути саме таким стратегічним проєктом, інформує Галичина.

За словами першого заступника голови облдержадміністрації Мирослава Білецького, відповідно до пропозицій АК «Укрзалізниця» з Ужгорода потяг курсуватиме через Тересву та міжнародний залізничний пункт пропуску «Тересва – Кимпулунг ла Тиса» до міста Сігет Мармацій. З Івано-Франківська маршрут пролягатиме через Рахів, Барлібаш, міжнародний пункт пропуску для залізничного сполучення «Ділове – Валя Вишеулуй» до того-таки Сігет Мармацій.«Ця тема стане однією з головних на запланованих зустрічах із нашими румунськими партнерами та представниками АК «Укрзалізниця», які заплановані у лютому в нашому обласному центрі та Бая-Маре в Румунії.

У робочому порядку зазначені питання попередньо обговорили з Консулом Румунії в Солотвино Граціаном-Флоріном Пирву під час зустрічі в Ужгороді та отримали підтримку», — зауважив Віктор Микита.

Як наголосив Мирослав Білецький, переваги відкриття такого сполучення між двома країнами важко переоцінити. Це можливість подорожувати без кількагодинних черг на автомобільних пунктах пропуску, відкривати для себе красу румунської частини Карпат, відвідати визначні прикордонні туристичні родзинки країни-сусідки – Мармароський національний гірський парк, Мармароський музей села, веселий цвинтар та багато інших. З іншого боку, ми відкриємо для румунів Закарпаття з його гірськолижними курортами, музеями, сироварнями і природними багатствами. Зрештою, це чудова можливість для спілкування та зустрічей нацменшин, що проживають на території обох держав.

Закарпатська ОДА зі своєї сторони готує пакет конкретних пропозицій та дорожню карту відновлення курсування «Карпатського експресу», серед яких:

  • – відновлення залізничної та прикордонної інфраструктури за маршрутом курсування потягу;
  • – ініціювання питання перед вищими органами влади щодо включення проєкту «Карпатський експрес» до програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво»;
  • – концепт можливого розширення проєкту на Івано-Франківську область та включення за погодженням наших колег з Прикарпаття до транскордонного діалогу;
  • – активізація роботи підрозділів облдержадміністрації, агенцій регіонального розвитку та територіальних громад з питань генерування проєктів, які можуть фінансуватися за кошти ЄС у межах реалізації ініціативи щодо відновлення руху «Карпатського експресу» та інші.

Читайте також, На Франківщині виявили 2807 нових випадки COVID-19

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...