Мед Атлант

Ціни на пальне у Польщі зрівнялися з українськими

У Польщі розпочали процес зниження цін на пальне. Водночас в Україні вартість бензину та дизельного пального значно збільшились. МІСТО вирішило проаналізувати, що цьому передувало та яка зараз ситуація на ринку пального.

У січні польський Сейм проголосував за законопроєкт про зниження ПДВ на деякі харчові продукти, паливо та енергію. Мова йде про так званий антиінфляційний щит 2.0.

Вчора, 1 лютого, закон набув чинності. Він буде діяти до 31 липня.

Відповідно до цього закону, ПДВ на харчові продукти та напої, які зараз підлягають ставці 5%, зменшиться до нуля.

Окрім того, суттєво знизиться ставка податку на паливо – з 23% до 8%. До впровадження цього рішення ціни на польських АЗС становили в середньому 5,97 злотих за літр 95-го бензину та 5,99 злотих за літр дизельного пального.

Ціни на пальне на одній з заправок Польщі

Станом на 1 лютого ціна на 95-тий бензин подекуди знизилась одразу на 0,75 злотих, що становить 5,22 злотих (36,85 гривень).

Очікується, що запропоновані зміни знизять надходження до бюджету на 11,6 мільярда злотих, проте  такі дії допоможуть полякам зберегти свої заощадження.

Водночас ціни на пальне в Україні стрімко збільшуються через ціну на нафту та курс долара. Також одним з вагомих чинників є важка геополітична ситуація та агресія Росії. Лише за тиждень ціни на пальне піднялися в середньому ще на 1,20 грн./л.

Міністерство економіки оприлюднило нові граничні рекомендовані ціни на бензин та дизпальне. Тепер ціна на “звичайний” бензин не має перевищувати 34,25 грн/л (+1,33 грн), на “звичайне” дизпальне – 33,84 грн/л (+1,68 грн/л).

За січень 2022 року Мінекономіки дозволило підняти граничні ціни на понад 4 грн/л на бензини та на 3,7 грн/л на дизель. У відсотках зростання склало 13% за бензином і 12% за ДП, що є дуже високими показниками.

Дані AVTORIA

Також у лютому очікують зростання цін на продукти. На ціноутворення впливатиме чинник інфляції. Її високий рівень зберігатиметься і надалі. Прогнозують, що найбільш в ціні зросте соняшникова олія, цукор, хліб, тепличні овочі й загалом продукти, виготовлення яких потребує великих енерговитрат.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...