Мед Атлант

Пів ставки замість зарплати: ситуація у Кутській лікарні

У мережі з’явилась інформація, що медпрацівницю Кутської лікарні, під погрозою звільнення, змушують написати заяву про переведення на 0,75 ставки.

Про це у мережі написав її брат. За його словами, керівництво лікарні змушує написати заяву, датовану 1 січня, пише МІСТО з посиланням на Версії.

«Сьогодні прийшла з роботи моя сестра, яка працює в Кутській лікарні, вся в сльозах. Керівництво лікарні сьогодні погрозами звільнення примусило працівників переводитися на 0.75ставки. При чому писати заяви примушують з 1 січня. Собі виписують премії десятками тисяч гривень, їздять на іномарках останніх моделей, купують квартири для себе. А ви люди виживайте, як хочте і годуйте дітей чим хочте. І це все робиться при підтримці місцевої влади і голови ОТГ. Лякають, погрожують лиш би собі було на премію. Їм плювати на укази Президента України, постанови Кабінету міністрів. Завтра позвільняють пів лікарні, скоротять медиків на селі лиш би їм не платити обіцяну Президентом України зарплату. Куди дивляться обрані депутати, коли припиниться тиск на працівників лікарні…», – написав чоловік.

В Україні це не перший випадок. Зарплата лікарів, яку їм підвищили з нинішнього року, опинилась під загрозою. За повідомленням ЗМІ,  керівництво медзакладів масово змушує лікарів переходити на 0,5 або на 0,75 ставки. Адміністрація медичних закладів пояснює такий крок тим, що у лікарень немає грошей на підвищення зарплат медикам.

Відомо, що з 1 січня в Україні встановлено нові зарплати медикам. У лікарів тепер мінімальна зарплата має бути 20 тисяч гривень, а в середнього медичного персоналу – 13,5 тисячі. Але в деяких закладах медикам заявили, що грошей на підвищені зарплати немає, а тому адміністрація змушена перевести їх із цілої ставки на її частину.

У МОЗ вважають такі дії керівників медзакладів неприпустимими. А тому радять скривдженим медикам звертатись до управлінь Держпраці у своїх регіонах. Помсти адміністрації можна не боятись: у Держпраці не розголошуватимуть ім’я заявника. А якщо факт, що викладений в заяві, підтвердиться, то керівника медзакладу за такі дії оштрафують. Сума штрафу становитиме 65 тисяч за кожного працівника, який був переведений на неповний робочий день.

Також Міністерство охорони здоров’я запустило гарячу лінію, де за номером телефону: 0-800-60-20-21 можна отримати відповіді щодо формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я, госпітальних округів та виплат базової заробітної плати.

Однак, бувають випадки, коли деякі керівники медзакладів, можливо, дійсно не знають, де взяти гроші на підвищення зарплат. Тоді їм слід звернутись по допомогу до НСЗУ, МОЗ або місцевої влади, щоби ті допомогли знайти шляхи підвищення зарплат медикам. Адже з цього року підвищили тарифи на багато медичних послуг, а отже, мають бути додаткові гроші для заохочення праці медиків.

“Держава готова надати підтримку більшості закладів охорони здоров’я, які цього потребують. Медзаклади, які неспроможні виконати постанову Уряду щодо забезпечення ринкової заробітної плати медпрацівникам з об’єктивних причин, отримають фінансування за окремим пакетом від НСЗУ, який матиме чіткі цілі по кожній лікарні з визначенням місця лікарні в спроможній мережі. Цей пакет фінансування видаватиметься на пів року. Однак, хочу зазначити, що ми будемо верифікувати кожен такий медзаклад, який декларує, що потребує допомоги від держави, аби зрозуміти, куди були витрачені кошти і чому їх не вистачило на забезпечення гідної заробітної плати медичним працівникам”, – заявив на брифінгу голова МОЗ Віктор Ляшко.

Читайте також, На Прикарпатті розшукують власника літака, який знайшли посеред поля на Городенківщині

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...