Мед Атлант

Більшість онкопацієнтів Франківщини звертається до лікаря на четвертій стадії хвороби

Протягом 2020 та 2021 років майже кожен четвертий онкопацієнт на Прикарпатті звернувся до лікаря на четвертій стадії хвороби.

Про це йшлося під час брифінгу в облдержадміністрації четвертого лютого.

За словами голови облдержадміністрації Світлани Онищук, у 2021 від злоякісних пухлин померли 2 084 особи, що на 36 менше ніж у 2020 році. З них шестеро — діти до 18 років.

“Майже кожен четвертий (24%) звернувся до лікаря, коли хвороба вже на четвертій стадії. На етапі, коли здебільшого можливе лише симптоматичне лікування, тому наслідки критичні й ми бачимо, яка висока цифра летальності”, – підкреслює Онищук.

Завідувач інформаційно-аналітичного відділення медичної статистики Прикарпатського клінічного онкоцентру Павло Семенів зазначив, у середньому щорічно в Івано-Франківській області діагностується близько чотирьох тисяч захворювань на онкологію. Щоправда, у 2021 році цифра менша, адже через пандемію менше людей відвідували лікарні.

“Вік – основний фактор виникнення раку. 85,3% серед усіх хворих –  це люди віком 50 і більше років. Причиною цьому є те, що люди пенсійного віку не залучені до активного життя й обстеження”, – каже Семенів.

Читайте також, Вчителька з Надвірни здобула третє місце на обласному конкурсі “Учитель року”

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...