Мед Атлант

Після трагедії: як тепер працює лікарня у Косові

У Косівській центральній районній лікарні 28 грудня сталася пожежа. Загинули троє пацієнтів медзакладу. Займання виникло о 21:22 на першому поверсі 4-поверхової будівлі лікарні — в реанімації.

Внаслідок пожежі вночі в Івано-Франківську обласну клінічну лікарню з Косівської районної госпіталізували трьох медиків, двоє з них — у критичному стані. Станом на 14 січня санітарка та медсестра Косівської лікарні померли від отриманих опіків.

Через місяць після пожежі в Косівські центральна районна лікарня продовжує роботу у звичному режимі. Реанімаційні палати медики розмістили в інших відділеннях, а частину обладнання медзакладу у тимчасове використання надали лікарні Івано-Франківщини.

Про це у коментарі Суспільному розповів заступник медичного директора з лікувальної роботи Косівської ЦРЛ Віктор Ілик.

З його слів, реанімаційне відділення розділили на дві частини.Чотири ліжка медики перенесли в травматологічне відділення. Ще три – розмістили на першому поверсі у відділенні екстреної медичної допомоги. Тут уже відмили гар та перебілили стіни.

В реанімаційному відділенні, де відбулася пожежа, жодних ремонтних робіт ще не проводили. Відділення арештоване рішенням суду, опечатане. Ми не маємо до нього доступу, – розповів Віктор Ілик.

За словами заступника медичного директора з лікувальної роботи, частину обладнання лікарям вдалося врятувати від вогню. Монітори для пацієнтів та апарати ШВЛ закладу надали Снятинська центральна районна лікарня та обласне відділення швидкої допомоги.

Віктор Ілик каже, у медзакладі вже порахували вартість ліків та обладнання, які згоріли. Збитки у приміщенні після проведення тендеру оцінить експерт. Після цього керівництво закладу назве загальну суму.

Лікар розповів, що лікарня розпочала тендер на виготовлення проєктно-кошторисної документації для відновлення відділення. Орієнтовно до кінця лютого 2022 року визначать виконавця, який приступить до роботи після винесення судом рішення. Зараз в лікарні модернізують систему протипожежної безпеки.

У січні місцева влада виділила додаткові гроші. З 9 лютого починається конкретна робота. До нас мають приїхати спеціалісти та проводити протипожежну обробку підсобних приміщень, дахів, покрівель. Але треба ще часу і грошей багато, щоб завершити все як потрібно, – каже Віктор Ілик.

З його слів, заклад може вкласти у ремонтні роботи до 20% зароблених грошей, але цього недостатньо. Не має грошей на такі роботи і у бюджеті громади. Про це Суспільному розповів міський голова Косова Юрій Плосконос.

За його словами, міська влада вже виділила 150 тис. грн для відновлення стійок моніторів у лікарні. Також на останній сесії депутати проголосували за створення комісії, яка проведе аналіз фінансово-господарської діяльності комунального закладу. За результатами цього дослідження міська влада визначить, скільки грошей не вистачає на утримання закладу та чи можна виділити їх із бюджету.

Скільки б ми не писали програм, скільки б ми не приймали “гарних” документів, якщо у нас не вистачає 20 млн грн на зарплати, то поки ми їх не заплатимо, ми не можемо говорити про жодні капітальні видатки, – каже Юрій Плосконос.

Зі слів Віктора Ілика, керівники Косівської лікарні написали листи-звернення до облради, голови облдержадміністрації, НСЗУ та МОЗу з проханням допомогти відновити реанімаційне відділення закладу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...