Мед Атлант

На Прикарпатті реставрують оселю “галицького Котляревського”

11 січня минуло 130 років з дня смерті Рудольфа Моха.

Колишню резиденцію священника Рудольфа Моха, що розташована у селі Курипів Галицької ТГ, реконструюють, створивши музейну кімнату та приміщення для пластового осередку. Таке рішення спільно прийняли на нараді міський голова Олег Кантор та представники духовенства і галузі культури.

“Наше завдання повернути з забуття імена земляків, постаті яких були знаковими для Галича. Одним з таких громадських діячів був о. Рудольф Мох”, – наголосив Олег Кантор.

На проєкт “Реконструкція помешкання Рудольфа Моха, видатної особистості Галичини, для пластової оселі” передбачили 500 тисяч гривень:  350 тисяч виділять з обласного бюджету та ще 150 – з міського.

11 лютого, на цвинтарі в селі Курипів відбулася панахида. Керівники громади, священники, представники пластового проводу та місцеві жителі спільно помолилися за упокій душі о. Рудольфа Моха.

Для довідки: 

Рудольф Мох – священник Української Греко-Католицької церкви. Він народився 16 квітня 1816 року в місті Бережани (нині Тернопільська область).

Рудольф Мох – автор перших оригінальних драматичних творів і праць панегіричного, моралістичного і сатиричного характерів у Західній Україні. Його називали «галицьким Котляревським». А драми Моха були першими у галицькій літературі, що гостро піднімали питання побуту і життя людей галицького краю, поневолених панщиною, порушували ряд проблем соціального змісту.

Помер Рудольф Іванович 12 лютого 1892 року в селі Острів (тепер Галицького району) і похований на цвинтарі в селі Курипів.

Читайте також, Від ковідних ускладнень помер старший солдат 10 бригади з Прикарпаття

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...