Мед Атлант

Куди вигідніше інвестувати: в новобудови чи вторинний ринок?

Якщо вирішили купувати квартиру, важливо розуміти, якому житлу віддати перевагу – первинному або з вторинного ринку. І вирішити часом буває не так просто, як здається на перший погляд.

Якщо вас цікавлять довгострокові перспективи, вигідніше вкладати у новобудови. Згідно з даними DOM.RIA, у 2021 році мінімальна ціна за квартиру в Києві склала:

  • 1-кімн. кв. – 22495 дол.;
  • 2-кімн. кв. – 28949 дол.;
  • 3-кімн. кв. – 53590 дол.

Але це у столиці. В інших містах трохи скромніше. Наприклад, в Одесі однокімнатну можна придбати за 12790 «баксів», двокімнатну за 19454, трикімнатну за 28045. У Львові та Харкові ціни приблизно такі ж, як у Києві. Натомість Дніпро «переважив» столицю: тут мінімальні ціни на однокімнатні – 23 459, а на двокімнатні – 35 654 долари.

Квартира б/у: переваги та недоліки

Звичайно, «вторинка», як житло, теж має ряд переваг. Квартира в старому будинку знаходиться в стані вже придатному для життя, хоч і не завжди комфортабельного. Квартали із вторинним житлом давно обжиті: тут є вся потрібна інфраструктура, сюди стабільно прямує транспорт, навіть якщо район не дуже близький до метро.

Однак і мінусів у вторинного житла чимало. Зупинимось на основних:

  1. «Радянське» планування найчастіше незручне, а реконструкція неможлива – великі втрати корисної площі, внутрішні стіни є опорними тощо.
  2. Прибудинкові території у більшості будівель у критичному стані. Місця загального користування – під’їзди та ліфти – зазвичай, теж занедбані та часто несправні.
  3. Інженерні комунікації можуть бути в аварійному стані. Причому ті частини, які  у зоні відповідальності адміністрації. Тобто привести їх до ладу ви особисто не зможете.

Новобудови: переваги та недоліки

Первинний ринок надає різноманітні привабливі пропозиції. У нових квартирах планування сучасне, одна з найбільш цінних переваг – великі кухні (не менше 8 квадратів). Усі комунікації є новими, і питання капітального ремонту виникне ще нескоро.

Якщо вкластися у квартиру на ранніх стадіях будівництва, можна заощадити на вартості. Причому ви ще й можете обирати свої квадратні метри за всіма параметрами: поверховістю, стороною світла, плануванням тощо.

У новобудов висока ліквідність: якщо ви забажаєте продати квартиру у вже збудованому будинку, це зробити буде набагато простіше в порівнянні з житлом у «брежнівці» та тим більш – у «хрущовці».

Ваша квартира точно буде юридично чистою: жодних раптових родичів попередніх власників, жодних спадкових суперечок, жодних судів, пов’язаних із питаннями власності.

Але первинка має і недоліки. Перед купівлею квартири у новому будинку майте на увазі:

  1. Якщо ви купили квартиру на стадії котловану, є ризик, що чекати на неї вам доведеться довше, ніж обіцяє забудовник. А на це згодні не всі.
  2. Ніхто не може передбачити, як зрештою виглядатиме забудований район. Плани щодо нього можуть змінитися кілька разів, і найчастіше – не на користь мешканців.
  3. На перших етапах можуть бути суттєві проблеми з інфраструктурою й транспортом, адже нові житлові комплекси будують здебільшого в нових для заселення районах, де ще немає потрібних для комфортного життя елементів інфраструктури.

Найчастіше поселитися у квартиру одразу після введення будинку в експлуатацію не вийде: потрібно займатися ремонтом, що коштує зараз великі гроші. І такі процедури можуть сильно ускладнити перші роки проживання у своїй власності: квартири викуповуються поступово, сусіди так само поступово доводять до ладу свої оселі, звук перфоратора, що працює, надовго стане для вас постійним аудіосупроводом.

Як знайти квартиру в новобудові

Переважна більшість сучасних покупців вибирає «новобуд». Такі забудовники на ресурсі DOM.RIA позначені маркером «Хід будівництва перевірено» та «Наявність квартир перевірено».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...