Мед Атлант

Україною шириться новий фейк про “швидке” всиновлення дітей

Мережею почали ширитись пропозиції про начебто оперативне усиновлення дітей-сиріт, врятованих від бойових дій.

Подібна інформація споруджується закликом “швидко всиновити”, однак у Центрі протидії дезінформації повідомили, що такі пропозиції є фейком.

“Застерігаємо: це – фейк! Він розрахований зробити з тих, хто готовий взяти дитину, у кращому разі – жертву шахраїв, у гіршому – порушниками українського законодавства” – йдеться в повідомленні.

Подібні спроби “всиновлення” можуть закінчитись кримінальною справою за викрадення людини та терміном ув’язнення від 5 до 12 років.

Українців закликають довіряти офіційним каналам інформації, де можуть з’являтись повідомлення про допомогу дітям, однак при цьому дітей-сиріт ніхто просто так не “роздає”, адже для усиновлення потрібно пройти складну процедуру.

Наразі в Україні діє спрощена процедура отримання опіки чи взяття під патронат, але не усиновлення.

Воно відрізняється від опіки статусом дитини та обмеженнями для дорослих, які прийняли дитину до себе.

У випадку усиновлення дитина стає членом сім’ї на правах сина чи дочки.

Опіка ж не дає дорослим статусу батьків, при цьому опікуни беруть на себе обов’язок забезпечувати дитину і представляти її інтереси, але вони набагато більш обмежені і контрольовані з боку держави.

Процедури опіки, усиновлення чи взяття під патронат – вимагають довгої процедури оформлення документів.

Найпростішою формою отримати опіку є патронат – тимчасовий нагляд за дитиною, яка опинилась у скрутних життєвих обставинах. Навіть у такому випадку, як зазначають у ЦПД, необхідно подавати документи та пройти спеціальне навчання.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...