Мед Атлант

В Україну почались постачання безакцизного пального з ЄС

Сьогодні був розмитнений перший європейський бензовоз. Дорога до далекої Литви і назад зайняла п’ять днів. Привіз небагато, лише 28 тонн, але це, безумовно, подія.

Дорого, довго, але іншим і не міг бути початок переорієнтації паливного ринку зі Сходу на Захід. І на цьому складнощі не скінчилися, пише 24 канал.

Сьогодні набув чинності закон про зниження ПДВ та скасування акцизу. Одночасно набув чинності новий порядок розрахунку граничних цін. Відповідно до нього стандартний бензин має коштувати 33,37 грн/л, ДП – 37,05 грн.

Але проблема в чомусь: новий розрахунок та знижені податки є, а палива без акцизу є аж цілий бензовоз на всю країну. З усіх інших було сплачено акциз повною мірою.

“Я вчора купив бензовоз в опті по 42 грн/л, привіз на заправку і як його тепер продавати по 37”, – такі питання задають гравці ринку. З бензином ситуація ще гірша, тому що акциз на нього у півтора рази вищий.

Варіантів у трейдерів кілька. Або перепродати знову в опті, але тоді заправка і клієнти залишаться без палива. Або продавати цей обсяг як “фірмову” (нестандартну) марку, на яку держрегулювання не поширюється.

Тому можливо, кілька тижнів на ринку буде щось середнє: щоб не зупиняти продажі, половину обсягу продадуть по “держціні” з мінусом, другу – за “фірмовою” з плюсом. В результаті грошей не зароблять, але хоч уникнуть мінусів, яких і так вистачає у вигляді підірваних АЗС, нафтобаз, беззастережної відпустки палива на військових, ТРО, волонтерів. Нині не до заробітків, головне – вистояти.

По-хорошому, треба було дати перехідний період, щоби новий розрахунок охопив нові поставки палива. Але в нинішній ситуації всі ризики не прорахуєш. Кабмін і так зробив великий крок і це обов’язково спрацює.

Відчутніші «безакцизні» поставки з Європи прийдуть ближче до кінця місяця і все увійде до своєї колії. Головне – знайти потрібні обсяги.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...