Мед Атлант

Національний банк збільшив ліміт на зняття готівки в Україні

Вчора, 21 березня, Національний банк збільшив ліміт на зняття готівки в Україні з рахунків у іноземній валюті та уточнив низку обмежень на транскордонні операції.

Про це повідомив Національний банк України.

Національний банк України 21 березня 2022 року вніс низку змін, що, зокрема, стосуються таких питань:

зняття готівкової іноземної валюти в Україні та за кордоном:

збільшено щоденний ліміт на зняття готівки в Україні з рахунків у іноземній валюті з 30 тис. грн до 100 тис. грн (в еквіваленті). Водночас уточнено, що цей ліміт також поширюється на зняття валюти за кордоном із рахунків в іноземній валюті, що відкриті в українських банках.

Щоденний ліміт у 100 тис. грн на зняття коштів в Україні з рахунків в національній валюті лишається чинним. Натомість за кордоном зняття валюти з гривневих рахунків обмежено лімітом у 100 тис. грн на місяць. Відповідні уточнення покликані запобігти виведенню капіталу за кордон у значних обсягах.

оплата навчання за кордоном:

Національний банк дав змогу без обмежень перераховувати кошти для оплати навчання на рахунки навчальних закладів за кордоном, розширивши перелік виключень з заборони на транскордонні операції, до якого також належать витрати, пов’язані зі смертю громадян, лікуванням в медичних закладах та транспортуванням хворих;

обмеження операцій quasi cash та P2P-переказів із метою запобігання виведенню капіталу за кордон:

Національний банк обмежив загальним лімітом у 100 тис. грн (у еквіваленті) на місяць:

– переказ коштів на рахунки фізичних осіб за кордоном з використанням реквізитів платіжних карток платника та отримувача (P2P-перекази);

– здійснення операцій із використанням платіжних карток для придбання активів, які безпосередньо конвертуються (обмінюються) на грошові кошти та належать до операцій quasi cash. Серед таких операцій: поповнення електронних гаманців, брокерських або форекс-рахунків, оплата дорожніх чеків, купівля віртуальних активів тощо.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...