Мед Атлант

Аграрії Прикарпаття готуються до посівної: планують обробити 383 тисяч га землі

Про це вчора під час сесії обласної ради розповів директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Андріїшин.

Уся озимина знаходиться у доброму та задовільному стані. Посівна площа під урожай 2022 року по всіх категоріях господарств прогнозується на рівні минулорічного, тобто 383 тисячі гектарів, у тому числі по сільськогосподарських підприємствах – 186 тисяч.

В області озимі зернові посіяно на площі 58,5 тисяч гектарів: озима пшениця займає – 47,1, озимий ячмінь – 9,6, жито – 1,8 тисяч гектарів. Також понад 18 тисяч гектарів засіяно озимим ріпаком.

Станом на сьогодні сільськогосподарські підприємства завершують перше підживлення цих культур.

«Користуючись нагодою в черговий раз звертаюсь до керівників агроформувань, населення розширити площі посіву ярої пшениці, ярого ячменю, вівса, гречки та овочевих культур», – зазначив посадовець.

Зазначимо, що в цьому році на Прикарпатті прогнозується, що сільськогосподарські підприємства ярими культурами засіють 134 тисячі гектарів, а особисті селянські господарства – 110 тисяч.

За прогнозами по всіх категоріях господарств буде засіяно пшеницею – 4,5 тисяч, ячменем – 15,8, кукурудзою на зерно – 69, вівсом – 4 тисяч гектарів. Також сіятимуть гречку ( 0,8 тис. га), зернобобові (5 тис. га), сою (42 тис. га), соняшник (32 тис. га). Картоплею буде засаджено 60 тис. га, а овочами – 10,5 тис. гектарів.

У цей складний час держава намагається підтримати сільськогосподарських товаровиробників. Кабінет міністрів України своєю постановою від 12 березня 2022 року № 274 спростив доступ аграріїв до кредитних ресурсів для проведення посівної кампанії. Кредити видають Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Таскомбанк, Укрексімбанк, Кредіагріколь, Кредобанк, ОТПбанк, МТБбанк, Восток, Піреус, Львів, Кредітвест під нуль відсотків річних. Кредит можна отримати до 31 травня.

В області працюють 77 торгових точок, які реалізують для населення насіння, мінеральні добрива, засоби захисту, інвентар.

«Надважливим питанням є забезпечення посівної кампанії паливно-мастильними матеріалами. На сьогодні Уряд відмінив акциз, зменшив ставку ПДВ до семи відсотків, провів переговори з європейськими компаніями і пальне почало надходити з Європи. Уже сформована заявка потреби пального в розрізі агровиробників в кількості 2 200 тонн. Для своєчасного проведення комплексу весняно-польових робіт проводиться бронювання за спрощеною процедурою», – наголосив Іван Андріїшин.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...