Мед Атлант

Аналіз ринку нерухомості: можливості та загрози

Як і інші галузі економіки, ринок нерухомості постраждав від війни. Для України це погано, враховуючи, що будівництво житла буде стратегічним напрямом в найближчому майбутньому.

З першого дня війни усі будівельні компанії припинили роботу. І лише у березні частина з них відновила діяльність на деяких житлових комплексах. На півдні запрацювало близько 20% девелоперів, а забудовники зі сходу й досі не можуть працювати через руйнування та постійні обстріли. Найбільше працюючих компаній нараховано у західних областях – 37%.

За даними порталу ЛУН, наразі у 10 областях України ведуться комплексні роботи на 21% усіх недобудов. Відсутність бойових дій на їхніх територіях та наявність у компаніях значних запасів ресурсів дозволяють виводити робітників на будівельні майданчики. Так, івано-франківська компанія blago developer вже за кілька тижнів після початку війни знову відновила роботи на усіх своїх ЖК.

Ми маємо працювати заради економіки України, наших працівників та покупців, які, попри війну, чекають на свою квартиру, – прокоментували в офісі blago developer. Зараз компанія будує 14 житлових комплексів у місті Івано-Франківськ.

Проте загальна ситуація у житловому будівництві залишається критичною. Більшість девелоперів досі не можуть повернутися на будівельні майданчики. Через порушення логістичних процесів, припинення діяльності постачальників, підняття цін на будматеріали, евакуацію та мобілізацію працівників значна частина забудовників заморозили свої проєкти на невизначений час. За словами експертів, зараз працюють лише 15% девелоперів країни, а обсяги виконання ними робіт дозволить збудувати у цей час 5-7% квартир від об’єму довоєнного періоду. Враховуючи пожвавлення попиту на житло, такий темп будівництва створюватиме великий дефіцит квартир. Навіть маючи гроші, буде складно купити квартиру.

До того ж фахівці з нерухомості фіксують відновлення інтересу до новобудов. Особливо купівлею квартир цікавляться переселенці. Якщо на сході попит на житло став менший, ніж до війни, то у західних областях помітне пожвавлення. При цьому серед покупців квартир є як приїжджі, так і місцеві жителі. Президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта припускає пожвавлення первинного ринку нерухомості з відкриттям реєстру майнових прав. Вже у травня очікується велика кількість угод купівлі нерухомості.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...