Мед Атлант

Що буде з курсом долара в Україні та за яких умов валюта подешевшає

В Україні може стабілізуватись курс долара. Це залежить від того, як швидко західні партнери нададуть Україні фінансову допомогу та чи будуть можливості відновити експорт.

Про це в ефірі “Сніданку з 1+1” сказав президент Київської школи економіки, ексміністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

Ріст долара зараз – це паніка. Невизначеність через те, що може статись. А тому підйом до 38-40 гривень за долар не відповідає ринку. Це тільки готівковий долар, Його можна купувати для обмеженої кількості економічних дій: щоб заощаджувати у доларах та для того, щоб за ці долари купити щось за кордоном. Безготівковий долар він продається по-іншому, за меншими цінами. І зараз по суті в нас є три курси доларів: Національного банку, вартість, за якою продають банки безготівковий долар та готівковий. Готівковий долар перебуває під найбільшим тиском людей. Тобто люди зараз панікують і тому долар подорожчав, – сказав Тимофій Милованов.

Економіст повідомив, що ажіотаж довкола іноземної валюти може впасти й тоді курс стабілізується.

Схоже ми вже бачити у 2014 та 2016 роках, коли долар коштував майже 40 грн, проте потім повертався назад. Паніка зараз полягає у тому, що в людей є готівка у гривнях, вони бачать подорожчання долара та реагують на це і починають купувати, – наголосив Милованов.

Є дві фундаментальні речі, які вплинуть на спроможність Нацбанку підтримувати курс долара.

Перший – це допомога від наших західних партнерів. Були оголошення про фінансову підтримку України, проте кошти ще не надійшли. Коли ці гроші будуть надходити, тоді ситуація покращиться. Друге – це експорт. Якщо Одесу розблокують до осені, то це стабілізує нашу можливість експортувати. Або якщо зараз уже розвивають нові напрямки для експорту через залізницю. А експорт – це надходження. Тобто я б звертав увагу на ці новини, – зауважив економіст.

Президент Київської школи економіки додав, що вже у червні-липні стане зрозуміло, як Україні надаватиметься допомога. І якщо до цього часу вона надходитиме, то курс валют може стабілізуватися. Також усе залежатиме і від того, чи зможе Україна експортувати свій урожай, а це – середина осені.

Милованов закликав українців проаналізувати свої доходи на роботі та не поспішати продавати активи, оскільки після війни їх ціна може змінитись.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...