Мед Атлант

10 страв, рецепти яких передаються з покоління в покоління

Сьогодні, 28 червня, в Україні державне свято – День Конституції.

З цієї нагоди відомий кухар Євгеній Клопотенко вирішив нагадати про традиційні українські страви, рецепти яких передані минулими поколіннями. Бо будь-яка кухня світу, то не лише минуле, а й майбутнє.

БОРЩ НА СВИНЯЧИХ РЕБРАХ

Національна страва України – борщ. Раніше його готували навіть на весілля. Сьогодні – це повсякденна страва, яка не має канонічного рецепта, бо у кожної родини він свій. У нашому борщі на свинячих ребрах є копчені груші, які додають йому аромат димку. Ребра не просто варяться, а попередньо запікаються. Ще є кілька секретів, які, можливо, стануть відкриттям саме для вас. Подавати борщ радимо з традиційною сметаною або з грінками здобреними гірчицею та салом.

ГРИБНА ЮШКА

Грибна юшка – чи не найпопулярніший суп в українській кулінарній традиції. В більшості регіонів України люди зналися на грибах та століттями збирали їх у лісах, тому варили смачну, насичену юшку з різних типів грибів, овочів й м’яса. У нашому рецепті ми використали білі гриби, бо вони найароматніші. А ще додали гливи, аби урізноманітнити текстури. Напевне ви здивуєтеся, побачивши вишні серед інгредієнтів, але повірте, цій страві вони дуже пасують. Буде смачно.

БАРЕНЧИК

Паляниця, пиріжки, пироги та пампухи… Україна славиться своїми стравами з борошна. Знайомтеся – пиріг баренчик, який готують… з картоплі. Це рецепт простої та смачної випічки, яка дещо відрізняється від традиційної і яку досить просто запікати вдома. До баренчика пасуватиме томатний соус. Тож, ця страва може бути й основною в меню, і закускою до святкового стола.

ЗАПЕЧЕНИЙ ПАСТЕРНАК

Мабуть, ви здивовано знизили плечима, мовляв, до чого тут запечений корінь пастернаку? Запевняємо, що унікальний смак цього коренеплоду важко переоцінити, коли він готується в українській печі. Звісно, що цей спосіб приготування додає більшості страв колоритної смакової унікальності. Але сьогодні мати піч – скоріше виняток, ніж правило, тому приготуйте за нашим рецептом запечений корінь пастернаку, в якому він набуває солодкуватих, ніжних акцентів у посмаку. І будьте певні, що цей смак на нашу думку є еталонним українським. Тож і готувати його варто якомога частіше.

КУЛІШ З МОЦАРЕЛОЮ

Наваристий, ситний та смачний куліш готували на цілий гурт за часів війська Запорозького. Традиційно до пшона додавали сало, цибулю, моркву, гриби. А у піст крупу лише відварювали на воді з овочами, що теж смачно і поживно. Ми дещо осучаснили рецепт, додавши кульки моцарели та квашені томати. Але ви можете дотримуватися канонічного варіанту.

ДРАГЛІ

Відомий багатьом з дитинства холодець – згуслий та охолоджений відвар з подрібненими шматочками м’яса. Мало де у світі готують таку страву, яка популярна в Україні. Захолоджування – один з найдавніших методів приготування м’яса в нашій країні, при цьому до винаходу холодильника драглі готували лише у зимовий час. Зараз страва поза сезоном і приготувати смачні драглі можна будь-коли та не чекаючи якоїсь особливої нагоди.

МАКОВИЙ РУЛЕТ

В Україні господині завжди любили додавати у страви мак. Налисники, пиріжки, торти та обов’язково кутя готувалися виключно з насінням цієї рослини. Маковий рулет – це сучасна українська випічка, яку можна робити на великі свята, як Великдень, чи щодня, скажімо, на сніданок до кави чи чаю. Тісто для рулету радимо приготувати самостійно. У вас вийде здобна ароматна випічка, якою захочеться ласувати якомога частіше.

ВАРЕНИКИ З ВИШНЕЮ

Здається, що ми, українці, можемо вигадати будь-яку начинку для вареників. Тож, ще одна знакова страва країни це вареники з вишнею. До них ми пропонуємо додати манку. Можливо ви не знали, що з цією крупою в начинці вишні не стікають соком ні в процесі ліплення, ні після приготування вареників.

ЛЬВІВСЬКИЙ СИРНИК

Місто Лева в Україні славиться найвідомішим на всю країну десертом під назвою львівський сирник. У нашому рецепті з цедрою цитрусових та шоколадним глазуруванням львівський сирник поєднав у собі ніжний смак сиру з неймовірним вершковим ароматом. А ще об’єднав всіх українців, тому що особисто ми не знаємо байдужої до цього десерту людини.

УЗВАР

Один з популярних напоїв в Україні – узвар. Його люблять не тільки за унікальний, неповторний смак і користь для організму, а й за простоту приготування. Сушені фрукти та ягоди (найчастіше це яблука, груші, чорнослив, вишні, родзинки) заварюють та додають цукор або мед, а потім чекають, аби напій настоявся. Узвар був важливим для Святвечора і згадувався у літописах ченців, як обрядова страва. Нині ж його готують без особливого приводу, як повсякденний смачний та корисний напій.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...