Мед Атлант

Україна почала експортувати електроенергію у Європу — Шмигаль

З 30 червня Україна почала експорт своєї електроенергії в Європу. З 1-ї години ночі такий експорт пішов у напрямку Румунії. Початковий обсяг складає 100 МВт.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Перший аукціон на розподіл пропускної спроможності до Румунії відбувся 28 червня. На першому етапі доступна пропускна спроможність міждержавних перетинів (експорт/імпорт) розподілятиметься лише на добових аукціонах, буде обмежена обсягом до 100 МВт та підлягатиме щоденному аналізу. Разом із цим наразі розподіляються лише перетини в напрямку Румунії.

Енергетичний безвіз із ЄС, який запрацював у березні цього року, дає свій дуже осяжний та практичний результат. Лише за перший день державне підприємство “Укренерго” заробило 10 млн гривень на продажі доступу до міждержавного перетину, — повідомив Шмигаль.

За його словами, потенціал експорту української електроенергії в Європу складає до 2,5 ГВт. За таким сценарієм держава зможе отримувати понад 70 млрд гривень на рік.

Після перемоги України у війні це дозволить суттєво збільшити інвестиції в галузь та модернізувати її до найкращих європейських стандартів. Енергетика стане одним із драйверів відновлення нашої економіки, як уже стала драйвером нашої інтеграції в ЄС, — зазначив прем’єр.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...