Мед Атлант

Одяг, ІТ та кольорові метали: як у Франківську приймають релокований бізнес

Сьогодні, 5 липня, в Івано-Франківську з ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення асоціації міст України відбулась пресконференція “Можливості самоврядування”, на якій говорили про підприємства, які переїхали на Прикарпаття.

Унаслідок війни, що триває, найбільших руйнувань зазнають промислові регіони України – зокрема це Маріуполь, оскільки зруйновано найбільші металургійні комбінати, багато підприємств Києва, Чернігова, Сум та інших міст. Тому близько 80 підприємств, що зберегли свої виробничі потужності, були змушені рятувати обладнання та працівників від ракет та обстрілів на території понад 15 Прикарпатських громад, – каже виконавчий директор Асоціації Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук.

Наразі основне завдання громад – стати добрими партнерами як для вже чинного бізнесу, так і для вимушено релокованих підприємств. Бо успішна робота економіки країни у воєнний час полягає у постійній діяльності малого та середнього бізнесу, що сплатою податків наповнюють як державний, так і місцевий бюджети.

Маленький бізнес значно легше перевезти в інший регіон, ніж великий. Але зараз наша задача максимально їм сприяти і допомагати, бо так ми підтримуємо наші збройні сили України. Хочу подякувати громадам, бо саме там робиться зараз велика робота. Добре, що місцеві підприємства дають площу для того, щоб підприємці з інших регіонів могли сюди переїхати, – розповів голова Івано-Франківської громади Руслан Марцінків.

Мер додав, що наразі 50 об’єктів суб’єктів господарювання малого і середнього бізнесу змогли приїхати в громаду і ведуть тут свою діяльність.

Наразі у нас є одна релокована компанія. Для нас це вже наші люди. Загалом зараз ми ведемо перемовини з кількома підприємствами, які вимушено переїхали. Підготували три майданчики, де готові їх розмістити. Це не лише шанс на індустріалізацію громади та надходжень до бюджету, але й переїзд до нас висококваліфікованих фахівців, – поділився Ростислав Заремба, Богородчанський селищний голова.

Співзасновник та СЕО стартапу Sugarrr, компанії, яка релокована до Франківська з Києва та Миколаєва, Богдан Діордіца зазначив: “Ми створюємо однойменний застосунок для людей з цукровим діабетом. Він зчитує показники з глюкометрів, датчиків, телефонів, браслетів та інших девайсів, дає рекомендації та попередження щодо терапії, а також синхронізує дані з лікарями та опікунами. Від громади очікуємо сприяння розвитку ІТ-спільноти у місті. Бо наразі у Франківську є лише простір для айтівців. І ціна на роботу в ньому вища, ніж в аналогічному просторі в Києві”

Діордіца додає, що загалом Франківськ займає друге місце за кількістю айтішників в Україні, загалом їх тут понад 10 тисяч.

Також до Франківська частково переїхав Запорізький завод кольорових металів. Фінансовий директор підприємства Євген Бойко каже, що вони є провідними виробниками електричного кабелю з міді в Україні.

За обсягами експорту мідного кабелю ми є лідерами в Україні з 2019 року. Основний ринок збуту – ЄС. Нашу продукцію використовували для реконструкції опери в Будапешті, аеропорту в Ризі та для будівництва нових лікарень у Німеччині. Зараз ми переїхали до Франківська, бо серед всіх областей, куди можна було переміститися, наразі тут найоптимальніші умови. Створюємо 300-350 робочих місць, середня заробітна плата 15000-20000 гривень за місяць, – сказав Бойко.

В Надвірнянську громаду зрелокували територіальний сервісний центр з Луганська.

Нам вдалося знайти приміщення і в нас в громаді будуть надавати послуги з оформлення автомобілів, а також це створені нові робочі місця, – каже голова Надвірнянської громади Зіновій Андрійович.

Також він додає, що його планують відкрити вже в липні. Окрім того, Надвірнянська міська рада від початку війни долучилася до допомоги промисловості передислокуватися в безпечні місця для відновлення виробництва.

Ми створили інвестиційний сайт громади й зареєструвалися на всеукраїнській платформі “Дія”. Так у відповідному розділі “Дія. Бізнес” можна знайти посилання на сайт Надвірнянської міської ради, де розміщено список вільних площ для переміщення бізнесу з постраждалих регіонів, – розповів Андрійович.

Наразі в громаді є діюче переміщене виробництво з пошиття військового одягу.

Частину обладнання ми евакуювали, ще частину нам надали в громаді. Шиємо багато всього, від форми до рюкзаків та плитоносок. Хочемо й надалі тут залишатися та продовжувати свою роботу, – каже керівниця фабрики Катерина Глазньова.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...