Мед Атлант

На Франківщині розпочали операції із заміни суглобів

Фахівці відділення ендопротезування і реконструктивної ортопедії Івано-Франківської обласної клінічної лікарні проводять операції із заміни суглобів.

Про це повідомляє КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради.

Ми одні з перших на Прикарпатті розпочали операції із заміни суглобів й досьогодні виконали кілька тисяч таких оперативних втручань. Успішно робимо заміну колінних та кульшових суглобів, проводимо діагностику в умовах операційної. Щороку близько сотні пацієнтів пільгових категорій протезуємо за державною програмою, – розповідає завідувач відділення, голова Асоціації травматологів Івано-Франківської області Любомир Юрійчук.

Лікар говорить про те, що люди часто стають перед вибором: диклофенак чи штучний суглоб. І коли обирають перше, то завдають великої шкоди своєму здоров’ю.
Обласний травматолог акцентує, що самостійно пити знеболюючі – не найкраще рішення, бо таблетка не вирішує проблему, а швидше поглиблює. До того ж йдеться не тільки про шкоду для печінки, але й про якість ходьби.
Закордоном роблять заміну суглоба й надалі бережно ставляться до свого здоров’я. У нас, на жаль, чимало людей ходять аж доки суглоб не зітреться цілковито, – акцентує лікар-травматолог.
Біль та обмеження рухів – цими сигналами медики не рекомендують нехтувати.
Може дійти до того, що одна нога йшла хоч би з Франківська до Тисмениці, а хвора не ступить навіть кілька метрів. І все це через те, що зруйнована кістка з часом не витримує навантажень, – пояснюють лікарі відділення.
Медики кажуть, що можна нарахувати з півсотні причин, які спричиняють розвиток захворювання. Наприклад, доволі часто проблеми із суглобами зумовлені порушенням анатомії та перевантаженнями. А ще неабиякий вплив має харчування.
Переглянути раціон дуже вартує. Чомусь люди змінили пріоритети і майже не їдять просту їжу, як це робили наші пращури, а дарма, – рекомендує травматолог Юрійчук.


Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...