Мед Атлант

На Прикарпатті намолочено майже півмільйона тонн зерна

На Івано-Франківщині завершено обмолот ранніх зернових культур.

Вони цьогоріч займали 84 тисячі гектарів. А жнива виявилися непростими. Прикарпаття обминули активні бойові дії, однак далася взнаки загальна напруженість в умовах воєнного стану, повідомляє Голос України.

Це й дефіцит і значне подорожчання пального, й порушення логістики щодо поставок насіння, міндобрив та засобів захисту рослин. Загроза ракетних ударів витала навіть над віддаленими від зони активних бойових дій територіями.

Попри те сільгоспвиробники вийшли зі ступору та приступили до звичної праці. Не лише тому, що весна рік годує. Навесні вже було зрозуміло, що країна не дорахується значної кількості очікуваної кількості зерна. В тиловій Івано-Франківщині треба було максимально доглянути закладені під урожай нинішнього року озимі культури та посіяти ярі. Аграрії мобілізувалися та використали запас міцності і з цим завданням впоралися.

Сільгосппідприємства засіяли не тільки відведені під яровину площі, а й внесли корективи в структуру ярого клину. Тобто більше посіяли пшениці та гречки. В територіальних громадах віддали в оренду аграріям для рільництва частину земель під пасовищами. А селяни обробили навіть запущені ділянки. Хоч давалося все непросто через подорожчання паливно-мастильних матеріалів.

Не легше було і в розпал сільськогосподарського сезону. На відміну від попередніх років навіть у великих агропідприємствах області можна було бачити забур’янені поля – як результат браку пального та засобів захисту рослин. З острахом очікували на жнива, та з цим викликом на Прикарпатті впоралися успішно.

Аграрії Прикарпаття всіх форм власності намолотили майже півмільйона тонн зерна із середньою урожайністю 57 центнерів з гектара, – інформує голова облвійськадміністрації Світлана Онищук. – Валовий збір пшениці становить 320 тисяч тонн. Вистачить і самим прогодуватися, й поділитися з постраждалими від війни регіонами.

У департаменті агропромислового розвитку ОВА наголошують, що ці показники – в початковій прибутковій вазі. Середня врожайність пшениці навіть вища, ніж торік – 56,7 ц/га проти 55 ц/га торік. Площі під цією культурою зросли до 54,4 тисячі гектарів за рахунок ярої (під озиму було відведено 47,1 тисячі гектарів). Власне, ярий клин аграрії якраз і збільшили для забезпечення продовольчої безпеки.

Зібрано й 141,2 тисячі тонн ячменю з урожайністю 60,1 ц/га, 4,5 тисячі тонн жита, 10,5 тисячі тонн вівса та 300 тонн гороху. Погодні умови так само сприяли роботі. Хоч посуха та спека трохи лякали, однак не було якихось затяжних дощів. Тож жнива відбулися в оптимальні терміни.

Аграрії вже посіяли озимий ріпак на 10 тисячах гектарів. Триває підготовка ґрунту для сівби озимих зернових культур. У серпні кілька днів були дощовими, що сприяло накопиченню достатнього запасу вологи.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...