Мед Атлант

Ціни на продукти: вартість споживчого кошика франківців в умовах війни

Від початку війни в Україні суттєво подорожчали всі товари. Ціни на продукти харчування почали зростати буквально після перших днів повномасштабного вторгнення. МІСТО вирішило дізнатися ціни на продукти у франківських супермаркетах.

Для порівняння обрали п’ятірку найвідвідуваніших мереж міста.

Найбільший ажіотаж з початку війни був довкола ціни на цукор. Зараз в середньому  за кілограм цукру франківці віддають 35 гривень.  Нагадаємо, в Україні налічується 33 заводи з виробництва цукру, проте 10 із них не запустили роботу цього маркетингового року через війну. Водночас в  “Укрцукорі” наголосили, що дефіциту цукру в Україні не буде. Проте зараз важко спрогнозувати ціни на цукровий пісок для споживача.

Наступним продуктом в нашій торбинці стала гречка. Зауважимо, що на тлі війни гречка подорожчала майже вдвічі. Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький повідомив, що гречка має подешевшати вже наступного місяця. Станом на вересень ціна за кілограм коливається від 90 до 95 гривень

Жодна господиня не може обійтись і без олії. Після початку війни в Україні та блокування морських портів окупантами ціна на олію зросла на світовому ринку буквально за місяць. У Франківських супермаркетах ціни на олію стабілізувались. Наразі за літр соняшникової олії господині витрачають щонайменше від 60 до 73 гривень.

В Україні рекордно скоротилося виробництво яєць – майже на 25% порівняно з обсягами 2020 року. Таке стрімке зниження виробництва фіксували востаннє близько 20 років тому.  На полицях продуктових мереж десяток яєць вартуватиме від 33 до 38 гривень.

 

Продовжує зростати й ціна на курятину. До прикладу, ми взяли куряче філе. Нині в супермаркетах Івано-Франківська ціна на філе курятини в середньому становить 140 гривень за кілограм.

З сезонних продуктів ми поцікавилися цінами на овочі: картоплю, моркву та капусту. За кілограм картоплі франківці платять в середньому 12 гривень. В супермаркетах ціни коливаються від 9,89 до 14,99. А от така частина борщового набору, як морква та капуста значно подорожчала. Сьогодні кілограм моркви коштує понад 20 гривень.  Подекуди ціни піднімають аж до 31 гривні. А капуста цьогоріч тримається на рівні 19 гривень.

Шквал цін не обійшов і популярні молокопродукти – молоко та масло. На полицях франківських супермаркетів ціни на літр молока досягають 35 гривень.  Що стосується масла то ціна зросла до 68 гривень за 200 грам.

Нагадаємо, що прожитковий мінімум в Україні з 1 липня 2022 року становить 2600 гривень на особу.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...