Мед Атлант

Щоб на фронті було тепло: працівники “Івано-Франківськгазу” виготовляють буржуйки для ЗСУ

Працівники “Івано-Франківськгазу” виготовляють буржуйки для української армії. Почали їх робити ще у 2014 році.

Про це Суспільному розповів інженер відділу капітального будівництва “Івано-Франківськгазу” Василь Кучера.

Перші пічки газовики змайстрували для своїх колег, які служили у ЗСУ. Згодом виробництво призупинили. Та з початком повномасштабної війни у газовій компанії знову взялися допомагати військовим.

Над виготовленням буржуйок працює команда майстрів. Кожен виконує своє завдання: хтось зварює, хтось ріже метал, виготовляє деталі. За день працівники конструюють до п’яти пічок. Їх роблять із використаних газових балонів. Це — основа кожної буржуйки, розповідає зварник Віталій Андреєв. До неї прикріплюють додаткові елементи, які майстри виготовляють власноруч.

Зрізаємо кран. Балон перед цим повністю заповнюємо водою, щоб газолін повністю вийшов і не було вибуху, полум’я. Потім вирізаються такі отвори під дверцята для піддувала й отвір для димоходу. Згодом вирізаємо ніжки, опору на ніжки. Це — нескладно, — пояснює процес виготовлення буржуйки Віталій Андреєв.

Усі пічки — однакових розмірів та форми. Їх роблять багатофункціональними, щоб військові могли не лише зігрітися, а й висушити одяг та приготувати їжу. Основу буржуйки, каже слюсар Михайло Василик, фіксують у горизонтальному положенні. Завдяки цьому пічка розпалюється легше та обігріває довше.

Вона швидко розігрівається, бо тут метал тонкий. І не треба багато дров спалювати, щоб нагріти, — каже Михайло Василик.

Буржуйки, які працівники “Івано-Франківськгазу” виготовляли для своїх колег у 2014 році, за порадами бійців модернізували, розповідає інженер відділу капітального будівництва Василь Кучера. З його слів, із початком повномасштабної війни значно зріс попит на польові пічки, тому їхнє виробництво знову відновили. А особливо зараз, коли військовослужбовці почали готуватися до зими.

Потреба є завжди. Військові частини звертаються до нас, дають запити. В міру сил ми виконуємо ці прохання. Станом на сьогодні (30 вересня — ред.) ми виготовили майже 100 буржуйок. Ми не зупиняємося — продовжуємо роботу, — розповідає Василь Кучера.

Зараз для виробництва пічок не вистачає газових балонів. Тому небайдужих просять допомогти. Основи для буржуйок можна приносити до “Івано-Франківськгазу” за адресою: вулиця Ленкавського, 20.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...