Мед Атлант

100 гривень за десяток яєць: такі ціни до кінця року прогнозують експерти

В Україні яйця можуть стати «золотими». Вже зараз ціна десятка суттєво зросла, і б’є всі рекорди.

Ще у серпні середня вартість десятка яєць була 28-30 гривень. А вже у вересні у деяких магазинах вони здорожчали до 50 грн. І від початку жовтня ціновий тренд не змінився.
Основна причина здорожчання – сезонний фактор. З настанням холодів вартість яєць зростає, бо збільшується попит та зменшується пропозиція на ринку.
Крім того, обсяг виробництва яєць почав падати через припинення або значне скорочення роботи відповідних підприємств. Ще одна причина, кажуть експерти, – подорожчання кормів. Від початку серпня через зростання експорту зернових завдяки “зерновій угоді” почав зростати попит на українську агропродукцію на зовнішньому ринку. Вартість зерна на ринку зростає, що своєю чергою збільшує собівартість виробництва яєць і, як наслідок, роздрібні ціни.

 

Експерти прогнозують, що яйця можуть зрости в ціні до кінця цього року ще на 15-20%.
Тому середня вартість десятка курячих яєць на кінець року становитиме близько 60 гривень. Водночас вартість десятка курячих яєць найвищої категорії може впритул наблизитися до позначки 100 гривень.
Станом на сьогодні середня ціна десятка яєць у Франківських супермаркетах становить 47-49 грн. На ринку ж ціни коливаються від 6 до 6.50 грн за штуку.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...