Мед Атлант

«Російську книгу здай – перемогу наближай»: на Прикарпатті триває збір російськомовної макулатури

Збір російськомовних книг на макулатуру започаткований в Івано-Франківську набирає обертів і виходить на обласний рівень. Здати «ворожу» літературу зараз можна у понад 20 пунктах. А на зібрані кошти організатори хочуть придбати автівку для батальйону, де воюють хлопці з Франківщини.

Треба звільнити книжкові полиці від російської книги, від ворожої літератури. Натомість місце займуть українські або англомовні книги. Для того, щоб ми звільнили місце пропонуємо мешканцям міста здати книги на макулатуру, – розповідає ініціаторка акції, народна депутатка Оксана Савчук.

По селах російську книжку вже давно спалили і використали для обігріву, але в Івано-Франківській громаді ще є чимало людей, які зберігали ці книги вдома, – зазначила народна депутатка.

В Івано-Франківську вже працює 21 пункт прийому російської макулатури. До акції долучились заклади освіти, бібліотеки, храми, кінотеатри.
Також ініціатива виходить і на рівень області. До обласного центру починають долучатись і інші громади. Зокрема, Галич.

Копійка до копійки, книжка до книжки дає свій результат. Галицька громада долучається до акції. Приносити книжки можна до бібліотек міста, або до старостинського округу. Також книги готові приймати в приміщенні міської ради. Цією акцією ми робимо дві позитивні речі – зменшуємо обіг російських книжок та збираємо кошти для наших воїнів, – розповів міський голова Галича Олег Кантор.

Також до акції долучився кінотеатр «Люм’єр». Зокрема, в кінотеатрі будуть розташовані два пункти збору – на двох входах.
Представник компанії, яка відповідає за переробку макулатури, Роман Корпат повідомив, що зібрані кошти підуть на 2 добрі справи.

Зібрані кошти підуть на автомобіль. Та крім того, із зібраної макулатури буде знову перероблена сировина, з якої можна буде друкувати книжки українською, – зазначив він.

Коли назбирається певна кількість книг, автомобілем забиратимуть сировину. Ціна на ринку на сьогодні складає 4 гривні за кілограм. Від цього можна відштовхуватись хто скільки приніс і який зробив вклад у ЗСУ, – каже представник компанії.

Було багато звернень коли вдома було не 10-20 кілограм, ми забирали по 500-700 кілограм макулатури. Якщо вдома виявилось багато, тобто від 300 кілограм, то можна з нами зв’язатись і ми надамо машину і заберемо самі, – зазначив Роман Корпат.

Акція триватиме місяць.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...