Мед Атлант

15 тонн картоплі для ЗСУ та переселенців виростили жителі прикарпатського села Радча

Жителі села Радча, що на Івано-Франківщині, виростили 15 тонн картоплі для військових та переселенців. 70% урожаю уже віддали у військові госпіталі, для воїнів та цивільних у зоні бойових дій, а також вимушеним переселенцям.

Про це Суспільному розповів один з ініціаторів ідеї Василь Ткачук.

Навесні десятеро місцевих чоловіків засадили 65 соток землі, а урожай вирішили віддати на благодійність.

Житель Радчі Іван Вацеба розповідає, три ділянки для вирощування картоплі надали місцеві жителі. Також вони поділилися картоплею на насіння.

На цій площі ми посадили приблизно 50 мішків картоплі. Ніхто з нас не мав стільки, а люди по селі: хто — два мішки, хто — три. Хтось навіть 8-10 давали для наших хлопців, для солдатів. Допомагали, чим могли. Добру справу ми зробили, і я бачу, що воно дійсно пішло на добро. Я не думав, що це настільки швидко все розійдеться, бо картоплі практично не залишилося, — розповідає Іван Вацеба.

Картоплю чоловіки посадили у квітні. Доглядали за нею поміж основною роботою. Здебільшого працювали за допомогою техніки. Пальне, а також добриво для ґрунту закуповували за власні гроші, розповідає житель Радчі Іван Чорноус.

Посадили, потім за два тижні пішли й покропили від бур’яну. Знову кропили після того, як посапали. Кропили від фітофтори, потім ще кропили від жука. І тепер уже був збір. Він затягнувся нам на два дні. Посапали швидко, за пів дня, а збирали довго, бо був хороший урожай. Було приємно збирати, — каже Іван Чорноус.

Василь Ткачук розповідає, дрібну картоплю чоловіки вирішили продати, щоб приготувати м’ясні консерви для бійців.

Щойно надіслали нам порося. Казав, що для такої справи, для якої ми беремо, то буде дешевше трохи, скине нам. Плануємо тушкованки зробити, паштети, квасолю. Кров’янку робитимемо, відходів не буде, — каже Василь Ткачук.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...