Мед Атлант

Який матеріал найкраще для гайкових ключів як правильно вибрати

Незамінними під час виконання ремонту техніки, а також складання чи розбирання різних конструкцій у кожному гаражі чи майстерні є звичайно ж гайкові ключі.

Їхня сфера використання досить велика, але найчастіше вони використовуються для закручування болтів, гайок або елементів, що мають грані. Гайкові ключі здатні швидко підлаштовуватись під потрібний розмір, виключаючи необхідність зміни інструменту. Мають просту конструкцію та не вимагають особливого догляду. Здатність швидкого регулювання зіва робить ці ключі універсальним інструментом. Вони затребувані багатьма майстрами і підходять як для гаража, так і для будинку. На сучасному ринку представлений величезний асортимент даних інструментів. Всі вони мають різне маркування та виготовлені з різного матеріалу. Спробуємо розібратися докладніше, який з них все ж таки краще вибрати.

Матеріал виготовлення для гайкових ключів

634fa6f509c28.jpeg

При загвинчуванні, а особливо, відкручуванні металовиробів з гвинтовим різьбленням, рукоятка і губки інструменту зазнають значних навантажень. Якщо матеріал болтів або гайки буде твердішим за метал ключа, то губки просто «злиже». Зів інструменту стане занадто великим і ключ буде прокручуватися, не торкаючись граней кріплення. Якщо працювати інструментом дуже великої твердості, то легко буде пошкодити гайку, перетворивши її на коло і зробивши ключ без дієвим.

Твердість металу має бути пропорційною з твердістю металовиробу. Тому для виробництва гайкових ключів для гаража або СТО використовуються інструментальні сталі з певними параметрами, нормованими ГОСТ 4543 61, 1050-60 та пізнішими стандартами. Відповідно до їх вимог, твердість інструменту до 36 мм має бути не нижчою за HR 40-45, розміром до 41 мм – HR 38-45 одиниць. Ріжкові ключі з черв’ячним механізмом для автомобіля випускаються із сплавів твердістю HR 40-45. Найбільш поширена марка сталі для гайкових ключів – 40Х. Але багато виробників вибирають міцніший матеріал гайкового ключа – з вмістом ванадію та інших металів. Якщо він має вказівку з написом AISI 5140, то це та сама хромиста сталь 40Х, тільки за американським стандартом. Найбільш популярні у професіоналів ключі із хром-ванадієвої сталі. У вітчизняних марках вона позначається як 40ХФА або 40 ХФ, аналогами яких є:

  • AISI 4140;
  • 41CrMo4;
  • 42CrMO4.

Якщо ви купили набір гайкових ключів із США, Англії, Японії чи Німеччини, то саме такі марки сталі на них вказані. Найчастіше наноситься маркування CrV або 50 CrV 4. Це найкращі гайкові ключі із популярних сталей для побутових та професійних робіт. Також позначається CHRONIMO 1.2242, DIRO-59 CrV 4, VC 12. Якщо на упаковці вказано Made for, або Designed in, Drop Forged Steel – це інструмент побутового рівня, яким можна затягнути кілька гайок чи болтів, а потім здати на металобрухт. Він, як правило, виготовляється з вуглецевої сталі, яка не витримує великих навантажень через особливу пластичність.

Вибір гайкового ключа

634fa6f53c532.jpeg

Отже, перш ніж вибрати гайковий ключ, оцініть його для майбутньої роботи. Попередні пункти повинні допомогти вам у цьому. Якщо потрібно відкручувати тугі гайки, беріть тільки найкращі ключі. Якщо ж гайки доступні, беріть широку модель ключів з потужними ріжками – в такому випадку вони не зламаються. Якщо форма ключа досить складна, корисна порада – виготовте подобу його конструкції із пластиліну та оцініть на предмет доступності виконання робіт. Будьте трошки і конструктором, і технологом. Купуючи вибирайте ключі:

  1. З високосортної сталі;
  2. З найточнішими і чисто відшліфованими гранями та найбільш підходящою їх висотою.

Правильно підібраний гайковий ключ, враховуючи його матеріал виготовлення, не тільки прослужить довгий період часу, але й забезпечить безпеку людини, не зірветься під час роботи та не пошкодить кріплення, а також сам механізм обладнання.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...