Мед Атлант

Lazanovskyi та GREENJOLLY дали нове життя стародавній пісні УПА. ВІДЕО

Переможець «Голосу країни» Lazanovskyi I RIDNYI та представники України на Євробаченні-2005 GREENJOLLY презентують спільну пісню «Засинає чорний ліс», яка є уособленням повстанського руху українського народу.

«Засинає чорний ліс» – маловідома пісня УПА, якій вже понад 70 років. Вона розповідає про партизанську боротьбу українського народу проти радянської системи, що відбувалась і на теренах Івано-Франківщини, звідки Lazanovskyi I RIDNYI та GREENJOLLY родом. Саме село Посіч, яке розташоване за декілька кілометрів від Івано-Франківська, стало епіцентром повстанського руху, звідки і починається так званий Чорний ліс. Він веде аж до Карпат, де і були криївки партизанів УПА.

Ідейним натхненником створення цієї пісні став Роман Калин (GREENJOLLY). Говорить, що він співав її ще зі старших класів та навіть не знає, яким чином пісня з таким глибоким сенсом потрапила до репертуару концертів у дворі.

Це були далекі 80-90 роки, ми у дворі часто з друзями збирались та співали різних пісень під гітару, серед яких була і «Засинає чорний ліс».. Не знаю, хто нам цю показав цю пісню, звідки вона взялась, яке на цих зборах ми завжди її співали. Вже країна була на розвалинах Радянського Союзу і таким чином ми висловлювали свій протест проти діючої радянської системи, – поділився лідер GREENJOLLY.

Певним поштовхом до створення нового, сучасного звучання цієї пісні, для Романа Калина стало російське повномасштабне вторгнення, адже вперше за 15 років діяльності як саундпродюсер, він мав час на створення пісні для себе.

Ідея створити нове, сучасне аранжування на цю пісню у мене з’явилась в перші дні повномасштабного вторгнення. У ці дні ніхто не знав, що буде далі, артисти, з якими я працюю як саундпродюсер, тимчасово поставили діяльність на «стоп», я перевіз студію додому та зрозумів, що нарешті маю час зробити пісню для себе. Адже останні 15 років я працюю як музичний продюсер інших артистів, в тому числі і з Lazanovskyi I RIDNYI,  та за цей час для себе як для творчої одиниці GREENJOLLY я створив тільки одну пісню – «Лети неначе птах», де були мої роздуми щодо подій Революції Гідності», – зазначив Роман Калин.

Своєю чергою Lazanovskyi I RIDNYI коментує, що був у пошуку нового творчого матеріалу та звернувся до свого саундпродюсера з ідеєю дати нове життя іншій пісні, проте знайшлись ті, хто його випередив.

Я був у пошуку нового звучання для себе і, на правду, дуже давно хотів заспівати з Романом дуетом. Зізнаюсь, що я прийшов до нього з ідеєю дати нове звучання треку з Євробачення-2005 – «Разом нас багато», проте цю ідею вже реалізував інший гурт. Під час розмови він дав послухати трек «Засинає чорний ліс», від якого мене просто пробрало мурахами. Я зрозумів, що це саме та пісня, який хочеться дати нове життя та увіковічити її в українській культурі. Оскільки ми вже були на студії, то до запису приступили одразу і зробили її буквальному за декілька годин, на одному диханні, – поділився Lazanovskyi I RIDNYI.

Зйомка кліпу на трек «Засинає чорний ліс» відбулась у тематичному місці – Чернівецькому обласному музею народної архітектури та побуту, до якого безпосередньо і веде цей Чорний ліс.

Лідер гурту прокоментував чи стане ця композиція поверненням GREENJOLLY на сцену.

Чесно – я сумніваюсь щодо активізації музичної діяльності GREENJOLLY.  Більше схиляюсь до думки, що це разова акція. Я втонув у студійній роботі, – сказав він.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...