Мед Атлант

“Із шести років мріяв стати військовим”. Пам’яті пілота винищувача з Прикарпаття Олександра Кукурби

З шести років мріяв стати військовим, у 27 пілот Олександр Кукурба наводив жах на російських окупантів. Один з найефективніших пілотів винищувачів повномасштабної війни народився у селі Верхній Вербіж на Івано-Франківщині. Двічі його мрія стати військовим льотчиком була під загрозою.

Тож як Олександр попри труднощі відстоював право стати авіатором, яким був та запам’ятався, Суспільному розповіла матір загиблого захисника та його вчителі.пілот,

 

До родинного дому Олександра Кукурби у Верхньому Вербіжі на Коломийщині веде звивиста дорога. Зараз цю вулицю перейменували на честь загиблого пілота.

Матір Тетяна Кукурба розповідає, що син дуже любив тварин. А на плечі мав родимку, схожу на собаку.

Я вагітною злякалася вівчарки, вона стрибнула на мене. От і в Олександра був знак на плечі, — розповідає Тетяна Кукурба. — А народила його 18 вересня — на свій день народження, – розповідає жінка.

Стати військовим Олександр мріяв із шести років. Любив з дідусем дивитися бойовики, пригадує матір.

У школі вигравав олімпіади з хімії, біології. Юнака запримітили та запросили на навчання в Івано-Франківський ліцей-інтернат для дітей із сільської місцевості. Проте там хлопець довго не провчився — повернувся у Нижньовербізьку школу, а згодом вступив у Київський військовий ліцей імені Івана Богуна.

Після Київського військового ліцею Олександр Кукурба вступив у Харківський національний університет Повітряних Сил. При здачі документів, розповідає матір, Сашкові сказали, що він не витримає у барокамері, тож хай не вступає. Але хлопець не планував здаватися.

Олександр був у школі скромним, обдарованим хлопцем. У нього немає такої посмішки відкритої, вуста в нього зімкнуті. Але така якась в нього є на всіх фотографіях внутрішня посмішка, таке внутрішнє світло, — розповідає класна керівниця Галина Угринчук. — Він ніколи не говорив так швидко. Здавалося, кожне слово обдумує, щоб сказати.

Олександр Кукурба “жив” у літаку, рвався у бій, каже його матір Тетяна. Він був одним з найефективніших військових льотчиків повномасштабної війни. Знищив понад 20 танків, пів сотні бронетехніки та більш як 300 ворогів. За оборону України Зеленський нагородив льотчика за життя званням Герой України та вручив орден “Золота зірка”. Олександр також є лицарем ордена Богдана Хмельницького II, III ступенів та I (посмертно).

26 липня Олександр Кукурба востаннє здійнявся у небо. Він загинув на Запоріжжі під час сотого бойового вильоту, а на його годиннику назавжди застиг час смерті — 7:25.

У рідному селі Олександр — легенда. У день його народження, 18 вересня, діти з місцевої школи приходили до нього на могилу, щоб вшанувати пам’ять. На його честь, каже директорка Нижньовербізького ліцею Лариса Стефурак, планують перейменувати школу, в якій навчався Герой України.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...