Мед Атлант

Косівчанка створює килими у традиційній для України техніці ткацтва – «лічильній». ФОТО

Марія Михайлівна Вовкула – ткаля, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Народилася 29 жовтня 1941 р. у селі Стопчатів Косівського району.
З 1958 року (у віці 16 років) створює килими у традиційній для України техніці ткацтва – «лічильній».
Займається ткацтвом понад 60 років. Після закінчення школи стала за верстат на Косівській килимарській фабриці ім. Т. Шевченка. Працювала ткалею в селі Яблунів, на ткацькій фабриці – філії Косівського художнього комбінату.
1970 року разом із чоловіком, художником Вовкулою Іваном Григоровичем (1931–1993), переїхала до м. Богуслава, де працювала ткалею на фабриці художніх промислів «Перемога». Розробляла орнаменти для Укрхудожпрому (м. Київ).
Наприкінці 1990-х років, після закриття фабрики, почала самостійно виготовляти килими за традиційними гуцульськими малюнками.
Творчий доробок Марії Вовкули сформувався з комплексу мистецьких традицiй Богуславського ткацтва i народних традицiй Iвано-Франкiвщини та Косiвщини. Поєднання М. Вовкулою автентичної орнаментики рiзних мистецьких регiонiв у власних творах (тканi килими, традицiйнi торби) спричинили переосмислення ткацьких традицiй як в орнаментицi, так i в технiцi виконання.
В колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва зберігається килим «Чорнобривці» (2016 р.).

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...