Мед Атлант

Війна, шок та стрес можуть стати причиною розвитку діабету

Війна – це стан шоку та безперервного стресу, які негативно впливають на здоров’я і можуть призвести до багатьох неінфекційних захворювань. Зокрема цукрового діабету, особливо для людей, які мають високий ризик розвитку цього захворювання. МІСТО вирішило поспілкуватись з лікарем-ендокринологом та дізнатись чи впливає війна на хворобу, які правила лікування та симптоми хвороби.

Чи впливає війна, а саме постійна знервованість та стрес на розвиток хвороби?
В умовах страху та переживань в організмі людини різко зростає рівень адреналіну, який пригнічує вироблення інсуліну та кортизолу, що стимулює підвищення глюкози. Таким чином людина перебуває в гіперглікемії. Крім того, гормони стресу провокують викид біологічних речовин в кров з нервової системи на що організм реагує імунною відповіддю – вироблення антитіл. За таких умов розвивається цукровий діабет. Переїдання в стані стресу – не менш важливий фактор. Адже, надмірна вага, а саме вісцеральне ожиріння сприяє розвитку інсулінорезистентності, – розповідає Тетяна Білюк, лікар – ендокринолог КНП “Богородчанської ЦЛ”.
Розкажіть детальніше про види та ознаки діабету.
Класифікують цукровий діабет на:
  • 1 тип – це стан організму, який не в змозі виробляти інсулін і потребує постійного екзогенного введення
  • Цукровий діабет 2 типу – це стан організму, коли власний інсулін не сприймають клітини.
  • Гестаційний цукровий діабет – це тип діабету, який виникає під час вагітності та зникає після пологів.
  • Інші специфічні типи діабету.

Ознаками цієї недуги є – спрага, сухість в роті, часте сечовипускання (переважно в нічний час), сонливість, надмірний апетит, схуднення(характерно для діабету 1-го типу), головний біль, пітливість, дратівливість, швидка втома.

Не настільки страшний діабет, як захворювання, як його ускладнення. Які органи вражає це захворювання і чи можливо цьому запобігти?

Тривала гіперглікемія призводить до ураження судин органів-мішеней: очей, нирок, нижніх кінцівок, судин головного мозку та серця. Як наслідок розвивається гангрена, хронічна ниркова недостатність, зниження зору з подальшою сліпотою, інсульти та інфаркт. Щоб запобігти розвитку та прогресуванню даних ускладнень необхідний щоденний контроль цукру в крові, дотримання дієтичного харчування, ретельний догляд за ногами, систематичний та відповідальний прийом ліків. Обов’язкове відвідування лікарів: офтальмолога, невролога, хірурга, кардіолога, ендокринолога, нефролога та дотримуватися їхніх рекомендацій.

Люди зазвичай пробують вилікуватись народними методами, розкажіть які насправді правила лікування?

Основним правилом лікування є любити себе та піклуватися про своє здоров’я. А якщо з боку медицини, то кожен вид діабету потребує індивідуального підходу та підбору медикаментів. Більшість лікарів керується європейськими протоколами, щодо лікування діабету.
Нормами цукру в крові вважаються у дітей 3.3-5.6ммоль/л, у дорослих 4.1-5.9ммоль/л, понад 60 років – натще до 7 ммоль/л.
Як ви оцінюєте рівень медикаментозної підтримки і лікування хворих на діабет в Україні?
В Україні зареєстрована велика кількість цукрознижуючих препаратів, а також інсулінів різних виробників, що дає змогу ендокринологу підібрати належне лікування пацієнту.
Чим небезпечний цукровий діабет для вагітних?
Цукровий діабет вагітних – стан у вагітних, що проявляється гіперглікемією, яка зазвичай зникає після пологів. Небезпечним є розвиток прееклампсії (високий артреріальний тиск під час вагітності), багатовіддям, великою массою плода (понад 4000кг). Це все змінює тактику пологів.
В Україні спостерігається “помолодшання” цукрового діабету: значно зросли показники захворюваності серед дітей дошкільного віку, у яких вперше діагностували цю хворобу. Чому з’являється діабет у дітей? На які симптоми звертати увагу батькам і як діяти далі?
Щодо дітей та діабету, батькам варто звернутися до дитячого ендокринолога, коли вони запідозрили дану недугу. Скарги нічим не відрізняються від скарг дорослого пацієнта. У дітей захворювання розвивається стрімко з нудотою, блюванням та кетоацидозом.
Яким має бути раціон людей, хворих на цукровий діабет?
Раціон людини, яка хворіє на цукровий діабет має бути збагачений клітковиною (овочі) та обмежений вуглеводами, жирами і солодкими напоями.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...