Мед Атлант

У Франківську встановили пам’ятну дошку командиру “Карпатської Січі” Олегу Куцину. ФОТО

Сьогодні на фасаді Центру патріотичного виховання молоді імені Степана Бандери встановили пам’ятну дошку Олегу Куцину – командиру 49-го стрілецького батальйону «Карпатська Січ» 93-ї ОМБр «Холодний ЯР.

Про це повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Він знав, що боротьба буде запеклою і відважно боровся аж до 19 червня 2022 року – дня, коли загинув на Ізюмському напрямку під час ворожого обстрілу, захищаючи Україну, – каже мер.
Олег Куцин народився 23 листопада 1965 року в місті Івано-Франківськ. Боротьба за незалежну і демократичну Україну стала свідомим вибором Олега Куцина. З початком війни на сході у 2014 році він організував волонтерську групу, яка почала збирати та доправляти допомогу українським військовим, які несли службу в районі окупованого Слов’янська Донецької області. Влітку 2014-го спільно з побратимами створив та очолив окрему добровольчу чоту «Карпатська Січ», відродивши військову традицію Карпатської Січі 1938 року, героїчним чином якої надихався. Пізніше чота перетворилася на роту та увійшла до складу 93-ї ОМБр ЗСУ. Воїни «Карпатської Січі» витримали бої в районі Донецького аеропорту, біля Пісків, Водяного, Опитного, шахти «Бутівка». У бою за селище Піски Олег Куцин був поранений.
У 2015-му очолив комбатантське об’єднання «Легіон Свободи». У березні 2017 року слідчий комітет рф порушив проти Куцина кримінальну справу. І це не дивно, адже, як любив говорити командир: «Ця війна завершиться або в Чопі, або у Владивостоці».
24 лютого 2022 року Олег Куцин разом із побратимами відновив Добровольчий батальйон «ОДЧ Карпатська Січ». Січовики під його командуванням вчергове проявили себе на полі бою, тому було ухвалено спільне рішення про створення 49-го окремого стрілецького батальйону Сухопутних військ Збройних Сил України «Карпатська Січ». Уперше в історії командиром батальйону ЗСУ став молодший лейтенант, адже іншого командира, окрім Олега Куцина, для легендарного батальйону бути не могло.
19 червня близько полудня під час ворожого обстрілу на Ізюмському напрямку Олег Куцин на псевдо «Кум» загинув.
«Це була людина, яка мала відповідне виховання в своїй родині, завдячуючи своїм батькам. І вже після всіх революцій – Помаранчевої, революції на граніті, Олег Куцин створив і очолив спочатку чоту, потім роту «Карпатська Січ», – розповідає побратим Олега Куцина Олег Тягнибок.
Сьогодні Олегу Куцину було б 57. Зважаючи на те, що Олег народився у Франківську, він тут навчався в університеті нафти і газу. Ми вирішили, що такій знаковій постаті дуже важливо у Центрі Степана Бандери. Він завжди говорив, що він націоналіст і послідовник ідей Степана Бандери, – розповідає мер.
Батько Олега Куцина отримав відзнаку міста. За сина, посмертно. Олег Куцин став почесним громадянином міста Івано-Франківська.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...