Мед Атлант

У Коломиї відремонтували прихисток для переселенців

У Коломиї за сприяння Міжнародної організації з міграцій облаштували модульну твердопаливну котельню та зробили ремонт в одному з центрів, де проживають переселенці.

Профінансували цей проєкт з бюджетів Європейського Союзу, Німеччини та Японії, розповіла кореспондентці Суспільного керівниця хабу організації Євгенія Коваленко.

За її словами, ремонтувати приміщення прихистку почали з липня 2022 року. Загалом увесь процес зайняв майже пів року.

“На цей момент ми відкриваємо модульну котельню, яка буде обігрівати все це приміщення. Також зробили тут ремонт даху, системи опалення та інженерних мереж. Ми вже знали, що це — історична будівля, і хотіли зберегти черепицю, яка є важливою та автентичною для міста. Тому, коли проводили ремонтні роботи, черепицю повністю зняли, відремонтували дах і поставили її назад”, — каже Євгенія Коваленко.

У центрі для ВПО в Коломиї живе Валентина. Жінка 40 років пропрацювала вчителькою у Бородянці. Через повномасштабну війну вона разом із сином та чоловіком виїхала з міста. Прізвище жінка не називає з метою безпеки. Валентина каже, спочатку жили в ліцеї, а з першого травня їх поселили у центр для внутрішніх переселенців.

“У мій 9-поверховий будинок тільки до мене приходили рашисти. Шукали мене, щоб вбити, тому що — я проукраїнська людина. Проводила велику роботу — зустрічі з українськими письменниками, поетами, ЗСУ. Я вважаю себе біженкою, не ВПО, тому що так, як ми бігли, це дуже було важко”, — розповідає Валентина.

У центрі зараз мешкають 63 переселенці з Київщини, Луганщини, Донеччини та Запоріжжя. Ще одну родину чекають на поселення.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...